Întrebat, după instalare, ce-l recomandă pe ginerele său să ia asupră-și spionoasa problematică a Orientului Mijlociu, pacea israeliano-palestiniană pe care declarase că doar tânărul și neexperimentatul Kuskhner o poate încheia, președintele Statelor Unite a răspuns senin: „Cunoaște regiunea, cunoaște oamenii, cunoaște jucătorii”. Demisionatul Steve Bannon, fostul strateg politic de la Casa Albă, mărturisea unor apropiați că Donald J. Trump, obișnuia să spună, în coloratul său limbaj necolocvial, că ginerele său îi cunoaște pe toți șmecherii din zonă. Abia asta s-ar putea dovedi parțial adevărat, în lumina ultimelor dezvăluiri. Altminteri e limpede că soțul Ivankăi cunoștea regiunea cel mult ca simplu turist și cu atât mai puțin oamenii. Acesta e motivul pentru care cel puțin două țări din zonă (pe lângă China și Mexic) – Israelul și Emiratele Arabe Unite – s-au gândit (conform surselor „Washington Post”) să profite și să încerce să-l manipuleze în favoarea lor pe cel mai apropiat consilier al socrului său.
Cunoștințele lui Kushner din Israel sunt partenerii de afaceri ai companiei familiei sale. Printre ei și familia Steinmetz. Dintre frații Steinmetz, cunoscut românilor e Benny (investigat pentru mită și spălare de bani în Israel, Statele Unite, Elveția și Guineea, trimis în judecată în România în așa-numitul dosar „Ferma Băneasa”), cel care susține că toate nenorocirile i se trag de la George Soros. Ar mai fi și mogulul de origine rusă Lev Leviev, mai sunt și alții. „The New York Times” a scris despre aceste legături, în 26 aprilie anul trecut și după.
Ce i se reproșează consilierului pentru afaceri politice al președintelui american e că împletește prea armonios afacerile politice cu afacerile personale. Doar un exemplu notoriu: după celebrul turneu al lui Donald J. Trump în Orientul Mijlociu, compania familiei Kushner a obținut din partea unui important fond de asigurări israelian, Menora Mivtachim, o investiție de 30 milioane de dolari.
Devenit o vulnerabilitate pentru America, Jared Kushner se va retrage, probabil, din Administrație în viitorul apropiat. E sugestia pe care i-a făcut-o până și mentorul său, bătrânul magnat media Rupert Murdoch, prin intermediul „Wall Street Journal” și prin intermediul „Fox”.
Nemaiposedând un cetificat de securitate care să-i permită accesul la cele mai sensibile secrete ale Statelor Unite, Jared Kushner a încetat să mai fie un interlocutor valabil pentru demnitarii străini, deci și pentru premierul Benjamin Netanyahu care ia în câteva ore drumul Washingtonului, unde de mâine până pe 6 martie se va desfășura Congresul AIPAC (Comitetul Americano-Israelian pentru Afaceri Publice), și unde luni se va întâlni cu președintele Trump.
Netanyahu are mare nevoie să demonstreze că problemele de acasă nu înseamnă nimic și nu-i afectează prestația de mare lider al lumii, așa cum îi place să se considere. Trebuie să le arate evreilor din diaspora și de la tribuna AIPAC, celor de acasă că a rămas singurul garant al securității Israelului, omul providențial, salvatorul.