În urmă cu câțiva ani, moderând eu cu mânie proletară, la tvr1, momentul epic de mare respirație europeană al interzicerii fumatului în toate locantele publice, îl întrebam pe un medic șef de sectie pneumo ftizio și alte boli respiratorii, dacă știe cât de nociv este aerul pe care îl respirăm în Bucureșți sau dacă știe statisticile îmbolnăvirilor de copii cauzate de mediul în care trăim!!?
Omul venise să combată radical fumatul, așa cum vor toate firmele de asigurări de sănătate din lume. L-am mai întrebat dacă știe că OMS.eul a declarat oficial produsul țevii de eșapament drept cancerigen. Nu mi-a răspuns și nici nu am văzut vreodată, vreun Colegiu al medicilor protestând impotriva autorităților pentru ce cocktail cancerigen respirăm în fiecare zi.
Astăzi, Bucureștiul este al cincilea cel mai aglomerat oraș al Lumii și cea mai poluată capitală a Europei, cu un ditamai infringementul pe calitatea aerului.
În fapt, Comisia Europeană a trimis șapte state în judecată, printre care și România, Ungaria, Italia, pentru nivelurile ridicate persistente de particule în suspensie: PM10.
„România – în aglomerarea București, valorile-limită zilnice au fost depășite în mod persistent încă de la momentul în care dreptul Uniunii a devenit aplicabil României, iar în 2016, acestea au fost depășite pentru o perioadă de 38 de zile,” scrie, printre altele, Comisia Europeană în comunicatul de presă din 17 mai 2018.
Majoritatea copiilor din București dezvoltă alergii exponențiale și o capacitate pulmonară mult mai redusă decât a părinților, asta făcând abstracție de bolile respiratorii, în care 40% sunt cauzate de parametrii criminali ai poluării aerului.
Bucureșțiul este un oraș în care, dacă vrei să trăiești, trebuie să știi că trăiești mai puțin cu până la zece ani decât alți locuitori ai României.
De ani de zile, „Coaliția de Mediu” a societății civile militantiste încearcă să plătească studii și laboratare independente pentru a demonstra toxicitatea criminală în care trăiește Bucureștiul. Sumele implicate sunt de peste 10.000 de euro. Stațiile de la stat din București, ori nu merg, ori au „ceasul aranjat” și raportările pe măsură.
Iată că acum avem o aplicație, Airly, cu care putem demonstra la orice oră, cum edilii se fac că nu văd cum Capitala își otrăveșțe cetățenii zi și noapte.
Edmond Niculușcă, directorul ARCEN, demonstra pe 3 decembrie dimensiunile gazării…
Iată-le in comparație cu alte orașe si țări europene: