Cadouri pentru stâlpii Puterii
Nu mă îndoiesc că BOR, SRI și MapN, „instituțiile serioase ale statului”, cum le numește premierul Victor Ponta de parcă celelalte ar fi vai de capul lor, vor ști ce să facă cu darurile imobilare, remise prin odonanță de urgență, chiar înainte de Crăciun. De exemplu, slujitorii Domnului au dovedit un ascuțit simț al afacerilor, preasfințiile lor mirosind precum copoii de unde vin banii, ceea ce a adus BOR profituri substanțiale – 6,6 milioane de euro numai în 2011 – și pe timp de criză. Complexul hotelier „Bradul” din Covasna, de două stele, dar cu 186 de locuri de cazare, cu restaurant, terasă, bar de zi și de noapte, bază de tratament, spălătorie, rampă, teren de sport, parc amenajat, pășune și izvor de apă minerală ar putea înflori sub administrația Episcopiei Ortodoxe a Harghitei și Covasnei. Are nevoie de renovare și de un site nou, dar, în rest, e o mină de aur. Sutanele pricepute își vor scoate investiția menținându-l în circuitul turistic balnear, dar vor da lovitura dacă vor sfinți și vor vinde apa îmbuteliată carbogazoasă din izvorul propriu. Milioane de români se vor bate pe ea, siguri fiind că o mică înghițitură îi purifică și îi apropie de Domnul.
Ce va face SRI cu Palatul Olănești, de cinci stele, cu cabană, cinematograf, heliport și parc în care s-au investit recent 80.000 de euro pentru grădina cu nuferi este un mister. Afacerile pe care are dreptul să le desfășoare prin lege sunt tenebroase și, practic scoase de sub controlul civil, iar „activitățile specifice serviciului”, la care face trimitere ordonanța de urgență, sunt dificil de imaginat într-un complex de lux. Pot, totuși, să văd team buildinguri sereiste de câteva ori pe an, urmate de chiolhanuri pantagruelice și mahmureli crunte, de care generalii încearcă să scape prin mișcări de tai chi în grădina cu nuferi. Tot la relaxare va folosi și Vila Covasna, doar că, aici, își vor încărca bateriile generalii MapN și șeful statului, la cerere.
„Nu am considerat că cele trei unități trebuie să intre în programul de vânzare către un privat”, zice Victor Ponta, fără a se obosi să explice de ce. Dacă intrau, statul hămesit poate ar fi luat mai multe milioane de euro pe ele și le-ar fi alocat spitalelor și școlilor. Păstrându-le, plătește în continuare pentru buna funcționarea a două dintre ele, mai ales întreținerea Palatului Olănești costând mult. Cum însă actuala Putere nu se mai sprijină pe popor, ci pe câteva instituții, le-a cadorisit pe cele mai influente. „Sunt în România, sunt ale românilor și beneficiază românii de ele”, spune demagogul latrans Valeriu Zgonea. Dar niciun român obișnuit nu va pune în ele piciorul.