Care pitic din Albă ca Zăpada e securist?

Care pitic din Albă ca Zăpada e securist?
Publicat: 23/02/2017, 07:47

Zilele trecute, câțiva jurnaliști de investigație au atins subiectul într-o dezbatere a Frontline Club despre cum joacă serviciile în viața publică. Discuțiile la care au participat câțiva zeci de oameni și au fost transmise live pe Facebook nu s-au prea regăsit știrile din mass media relevante. Poate nu întâmplător remarca unul dintre vorbitori că, în România, „agenda unui pol de presă este influențată de un serviciu secret sau de altul”.

În urmă cu doi ani, fostul șef al SRI, George Maior, susținea într-un interviu la B1Tv, că, în privința acoperiților din presă, Serviciul stă „cum stau toate statele democratice din lume”. „Ofițerul acoperit este o latură specială, o armă specială al oricărui serviciu de informații, sarcina lui este ca folosind această calitate să aducă informații de securitate națională pentru stat”, spunea Maior. Vom afla vreodată identitatea lor? Fostul șef al SRI a fost tranșant: „Asta este ideea, că nu! De asta e vorba de ofițeri acoperiți și de informații de stat”.

O astfel de bombă detonată de un șef de serviciu secret ar fi avut efecte devastatoare într-o societate cu democrație consolidată, iar primii care ar fi reacționat ar fi fost chiar jurnaliștii. În 2005, un scandal uriaș a avut loc în Germania, unde s-a aflat că ziaristulWilhelm Dietl a fost vreme de 11 ani spion al agenției de informațiiBND în Orientul Mijlociu. Scandalul a fost declanșat de cotidianulBerliner Zeitung care a susținut că BND a avut ani de zile agenți acoperiți care i-au spionat pe jurnaliștii germani, depășindu-și autoritatea și încălcând legea. Der Spiegel l-a numit pe Dietl „trădător”, chiar dacă acesta s-a apărat susținând că informațiile pe care le furniza nu aveau legătură cu colegii săi, ci cu persoanele cu care acesta intra în contact pentru documentarea unor anchete în zone de conflict. (Toată povestea o puteți citi AICI)

A fost înființată o comisie parlamentară în care reprezentanții BND au venit cu explicații nesatisfăcătoare: „ Da, am spionat jurnaliști, dar am făcut-o nu pentru a le provoca vreun rău, ci pentru a ne proteja ca stat. Nici opiniile, nici simpatiile lor politice nu ne-au interesat, ci doar sursele lor. Singurul nostru scop a fost de a afla cine a provocat scurgeri de informații clasificate către jurnaliști”.

Urmare a acestui scandal, în Codul Presei din Germania a fost introdusă o prevedere clară, anume că meseria de jurnalist nu este compatibilă în niciun fel cu serviciile de informații.

Rațiunea unei astfel de decizii este cât se poate de clară: libertatea presei se circumscrie libertății de exprimare, iar datoria presei este „să comunice informații și idei dezbătute în arena politică, la fel ca și cele privind alte domenii de interes public. Presa nu are numai datoria de a comunica astfel de informații și idei, dar publicul are, de asemenea, dreptul de a le primi” (CEDO,Lingens v. Austria, 1986; Sener v. Turcia, 2000; Thoma v. Luxembourg, 2001; Dichand și Alții v. Austria, 2002 etc). Orice ingerință din partea instuțiilor care exercită puterea este nepermisă, în condițiile în care nu sunt îndeplinite cumulativ trei condiții: 1. restricția e prevăzută de lege, 2. protejareasecurității naționale, integrității teritoriale, siguranței publice; menținerea ordinii publice; prevenirea criminalității; protecția sănătății și a moralei, protecția reputației sau a drepturilor altora; împiedicarea divulgării de informații primite în regim de confidențialitate și garantarea autoritățiiimparțialității puterii judecătorești și 3. este necesară într-o societate democratică.

Potrivit jurisprudenței Curții sarcina de a aduce dovezi că toate trei condiții sunt îndeplinite îi revine Statului. „În cazul în care Curtea stabilește că Statul nu reușește să prezinte dovezi cu privire la respectarea uneia din cele trei condiții, Curtea va sista examinarea cauzei și va decide că ingerința respectivă era nejustifi cată și, prin urmare, că libertatea de exprimare a fost violată. „Ingerința Statului” trebuie să fi e interpretată ca orice altă formă de ingerință din partea oricărei autorități care exercită puterea și obligațiile publice sau care se află în serviciul public, precum ar fi instanțele judecătorești, procuratura, poliția, forțele de menținere a ordinii publice, serviciile de securitate, administrațiile centrale și locale, departamentele guvernamentale, comandamentele militare, structurile publice profesionale”(Ghid privind punerea în aplicare a articolului 10 al Convenției europene pentru Drepturile Omului, pg 32-33).

Revenind la afirmațiile fostului sef al SRI, acoperind diplomatic gravitatea problemei, acesta a omis să explice care este misiunea concretă și de importanță capitală pentru securitate a agenților acoperiți din presă. Câteva întâmplări, de-a lungul celor 17 ani de lucru în domeniu, mi-au construit o imagine asupra fenomenului. Serviciul se orientează asupra a două categorii de ziariști. Primii, mai mici, fără funcții, cărora li se plasează o serie de informații care trebuie să apară pentru a avertiza/santaja anumite persoane publice că se știe mai mult despre ele, scopul fiind intimidarea acestora. Pentru astfel de prestații, în interes național cum sunt prezentate, jurnaliștii respectivi sunt plătiți cu sume derizorii și chiar înainte semnează un fel de contract. A doua categorie sunt ziariștii care au influență, care pot decide și impune anumite abordări editoriale, mesajele fiind astfel legitimate. Plățile ar fi substanțiale în astfel de cazuri. Nu întâmplător subiecte sensibile, semnalate de jurnaliști onești, explodează la intervale nejustificat de mari de timp de la producerea lor, prezentând însă o versiune cosmetizată. Aș aminti aici decizia CCR în cazul interceptărilor SRI care a fost tratată ca o lovitură dată luptei anticorupție, sau subiectul acoperiților din justiție, închis în mare parte în mass media după un comunicat sec al CSAT, deși în ambele cazuri este vorba de lezarea unor drepturi fundamentale ale cetățenilor.

Astfel de acțiuni sau inacțiuni(ignorarea voită a unor subiecte de interes public) constituie, în fapt, o violare a libertății presei, a libertății de exprimare, prin prezentarea unei realități manipulate, specifică propagandei unor sisteme departe de a fi democratice.

Însă, în fața unei asemenea provocări, Comisia de Control a SRI, prin vocea președintelui său Adrian Țuțuianu ne anunță că va vedea„dacă există, pe undeva, în dreptul comparat un asemenea tip de interdicție” jurnalist-agent acoperit. Înainte de a căuta însă, pe undeva (sic!), dl. Țuțuianu concluzionează că, din câte știe el nu există și găsește un argument „istoric”: „Walt Disney la un moment dat a fost unul dintre cei care lucrau cu CIA”.

Dacă vom accepta, din start, un astfel de deznodământ, nu ne mai rămâne decât să așteptăm de la Comisia de Control a SRI să ne anunțe, în urma unor verificări, care din piticii din Albă ca Zăpada e securist. Pun pariu că și asta ar fi breaking news.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ce ar face Ungaria dacă ar fi atacată de Rusia. Răspunsul șocant dat de un...
Filmul crimei din Mehedinți! Și-a ucis tatăl, apoi a sunat la 112 să anunțe dispariția...
FOTO. Gafă uriașă a uneia dintre cele mai frumoase femei
Femeia din Bacău aflată în comă, care și-a revenit brusc și a început să cânte....
Scene cumplite în pușcărie, după ce Gabriel de la "Puterea Dragostei" și-a înmormântat soția ucisă...
VIDEO. Momentul în care cântăreața greacă Marinella se prăbușește pe scenă. Artista a suferit un...
Gabi Bădălău, decizie RADICALĂ după ce a pierdut procesul cu Claudia Pătrășcanu! Ce urmează să...
Mihaela Rădulescu, apariție de infarct la 55 de ani. Decolteul uriaș a făcut victime! Fanii...
Debit triplu pe Dunăre şi Cod Roşu de ploi adus de ciclonul Ashley. Când se...
"Am murit pe masa de operație, iar ce am văzut apoi e foarte diferit de...
Parada de 1 decembrie 2024 ar putea fi mutată în altă zi! Care este motivul...
Pictorial de senzaţie cu cei mai obraznici 'iepuraşi' din România. Andreea Bălan, Anda Adam, Lavinia...
Luminile de zi sau faza scurta? Ce trebuie să aprinzi când circuli pe șoselele din...
Premierul Marii Britanii se va întâlni cu Ursula von der Leyen pentru îmbunătăţirea relaţiilor cu...
Ultimele zile de PACE și primele zile de război în Europa
Simona Halep, anunț FINAL la 33 de ani: Ăsta e planul acum!
Rețetă de bulion cu roșii și ardei. Îl poți folosi la prepararea ciorbelor și a...
Ce a putut să facă un român la ușa apartamentului său, pe scara blocului. Ceilalți...
Ana Maria Vasiliu, înmormântată în rochia de mireasă! Detalii cutremurătoare
A renunțat Flick la prieteni pentru relație? „Eram văzut ca eternul burlac, petrecăreț. Eram petrecărețul...
Cristina Vlad, artista de muzică populară, se lansează în afaceri! Ce business profitabil și-a deschis...
BANCUL ZILEI. Bubulina către Bulă: - Să nu se însoare cu proasta aceea!
Un obiect în formă de alună a fost înregistrat de radar în timp ce trecea...