Prima pagină » Puterea Gândului » Casa Trump la Casa Al Saud. Primele gafe de etichetă

Casa Trump la Casa Al Saud. Primele gafe de etichetă

Casa Trump la Casa Al Saud. Primele gafe de etichetă
"Arabii cred în persoane, nu în instituții" - foarte prețioasă observația colonelului Lawrence.

Crezând în persoane, arabii țin enorm la etichetă, deopotrivă la nivelul gesturilor și al cuvintelor (poți jigni un saudit referindu-te, de pildă, la Golful Persic și nu la Golful Arab).

Melania Trump și-a făcut debutul pe scena internațională ca Primă Doamnă, cu stângul. Nimeni n-ar fi avut pretenția să poarte niqab, dar – din politețe, într-o țară profund conservatoare, unde femeilor li se interzice să iasă în spațiul public fără acoperământ  – ar fi putut să-și pună pe cap o eșarfă. Cu atât mai mult cu cât ilustrul său soț o criticase pe Michelle Obama care, în 2015, la funeraliile regelui Abdullah, avea capul neacoperit. Până și Regina Angliei, la vizita din Golf de acum aproape patruzeci de ani, purta o năframă. La ora când scriu, rețelele de socializare din Arabia Saudită și împrejurimi comentează episodul ca pe o lipsă de modestie, ba chiar ca pe un gest de dispreț față de obiceiurile locului.

O altă gafă de protocol a soției președintelui Americii: faptul că, la coborârea din avion, i-a strâns mâna regelui saudit. Într-o țară islamică și mai ales la acest nivel o femeie nu poate prelua inițiativa.

În scurta conversație din aeroport, șubredul rege Salman bin Abdulaziz Al Saud i-a oferit președintelui Donald J. Trump o cafea și, relatează agențiile de presă, l-a introdus în ritual, la fel de important în Orientul Mijlociu ca ritualul ceaiului în Japonia. (Istoria cafelei, „vinul Arabiei” începe în primii ani ai secolului VII,  în Yemen). Cafeaua – simbol al prieteniei și ospitalității – este servită în cupe mici, umplute mai puțin de jumătate. A refuza să guști din cafea e o gravă ofensă. Nu l-am văzut pe președintele Trump (urmărind imaginile publicate în presa occidentală și în presa Regatului) cu cafeaua în mână. Sper că media a omis secvența și nu că președintele l-ar fi refuzat pe rege, pretextând că a băut în avion.

Dar nici o gafă, oricât ar fi de grosolană, nu va jigni Casa Saud, pentru care această vizită are o simbolistică enormă, care le întrece pe toate: primul bărbat al planetei le oferă oficial saudiților nu doar sceptrul de lideri religioși, ci și de lideri regionali ai spațiului musulman.