Câștigători și perdanți, înaintea Consiliului NATO-Rusia
Ei bine, provincialii de la Foreign Policy o și făcuseră, sub semnătura lui James Stavridis, sub titlul „The NATO Summit”s Winners and Losers”.
Ce spune bătrânul amiral american (fost comandat suprem al forțelor NATO din Europa, cam pe vremea când numitul consilier se întreba în biroul său de la Cotroceni dacă OTAN e vreo marcă de pantofi): în primul rând că aceste summit-uri sunt mereu importante și totdeauna produc atât câștigători cât și perdanți.
Câștigătorii de la Varșovia sunt, în opinia editorialistului, est-europenii din Alianță, și îi numește: Estonia, Letonia, Lituania și Polonia. Lor le adaugă Muntenegru, care urmează să fie al 29-lea membru al Alianței și să-și primească golden security ticket-ul. Un alt câștigător e Afganistanul, care nu va fi părăsit în mâinile talibanilor și va căpăta o finanțare de vreo 5 miliarde pe an. Câștigătoare ar fi, de asemenea, industriile de apărare „din Occident, în special cele din Europa”.
În fruntea listei perdanților, James Stavridis îl așează detașat pe Putin, urmat de Ucraina, Georgia, autointitulatul Stat Islamic și Germania.
Dacă Ucrainei și Georgiei, care nu prea mai aveau ce pierde, membrii Alianței Nord Atlantice le-au acordat – la pachet cu Moldova – o îmbărbătare și o camaraderească bătaie pe umăr, Germania e un caz aparte. Argumentul: „Summit-ul de la Varșovia n-a fost o experiență pozitivă pentru cea mai puternică națiune europeană – Germania . Nicio națiune din cadrul NATO nu are o dorință mai puternică pentru relații mai bune cu Rusia, date fiind schimburile comerciale, îngrijorările istorice și aprehensiunea față de creșterea cheltuielilor cu Apărarea. Peste 80 la sută dintre germani se declară în favoarea unor relații mai bune cu Rusia și mulți politicieni germani sunt categoric împotriva mutării NATO la granița rusă”. Declarațiile pre-summit ale ministrului de Externe de la Berlin, cu zăngănitul săbiilor, fuseseră explicite în sensul acesta. Însă concluzia lui Steinmeier de după a fost la fel de clară – Summitul a trimis semnalele corecte, „atât în interiorul cât și în afara NATO, în Vest ca și în Est”.
Reuniunea de mâine a Consiliului NATO-Rusia, care va avea loc la Bruxelles, va mai modifica, probabil, lista câștigătorilor și a perdanților.
(Amiralul Stavridis uită să menționeze succesul României).