Câteva lucruri nespuse din ședința PSD
În CEx-ul de validare a noilor miniștri, desfășurat în Kiseleff, a avut loc un episod care, la prima vedere, pare neverosimil.
Secretarul general adjunct, supărat pe rectorul Universității din Suceava, Valentin Pop – viitorul ministru al Educației, acceptat/susținut de echipa Dragnea -, pentru că vorbește în prea multe dezacorduri (dar supărat și pe Liviu Dragnea, după cum se va vedea), a arătat că Popa nu poate fi susținut pentru Educație, în detrimentul Ecaterinei Andronescu, câtă vreme, aceasta din urmă deține cea mai mare notorietate din partid, „chiar mai mare decât a mea – (a lui Ștefănescu – n.a.)”. „Dacă ieșim cu această propunere vom avea mai probleme. Voi cei care îl susțineți pe Popa nu o să puteți explica”, a adăugat el. În acel moment, Dragnea, la fel de supărat, l-a întrerupt pe vorbitor, declanșând nebunia. Schimbul de replici a fost, după cum a confirmat Ștefănescu, următorul:
Dragnea: „Nu îi faci un bine lui Cati cu vorbele astea”.
Ștefănescu: „De ce îți permiți să mă întrerupi?”.
Dragnea: „Îmi permit pentru că pot”.
Ștefănescu: „Și eu pot să te întrerup. Pot să spun lucruri nespuse care te întrerup pe tine de tot”.
Dragnea: „Te întrerup pentru că sunt încă președintele partidului”.
Ștefănescu: „Încă!”.
Cum s-ar spune, Codrin Ștefănescu, indiferent la propriile-i „dezacorduri”, precum și la cele ale lui „Genunche”, s-a trezit oripilat de „dezacordurile” lui Popa atât de tare, încât l-a amenințat pe Dragnea cu „întreruperea de tot”.
Pobabil că pe Ștefănescu l-a supărat foarte tare respingerea Ecaterinei Andronescu, nu atât pe linie gramaticală, cât, mai degrabă, din punct de vedere al strategiilor care se doreau aplicate pe axa Firea-Andronescu-Ștefănescu.
Întâmplător, dar surprinzător, această împerechere de opinii a mai fost sesizată în seara CEx-ului de descăpățânare a lui Tudose.
De o parte, echipa Firea, care s-a poziționat în joc de glezne: primarul Capitalei a declarat, inițial, că rămâne de văzut ce se va întâmpla în ședință, dar că partidul trebuie să rămână unit, să nu fie decimat, iar luptele interne să fie lăsate deoparte. La rândul lui, camaradul Robert Negoiță, așezat de-a dreapta Gabrielei, a susținut că strângerea de semnături pentru susținerea lui Dragnea, de la baronii moldoveni, este „profund neprincipială”. (Curat neprincipială, dar Dragnea nu uită și nu iartă).
De cealaltă parte, Codrin Ștefănescu, unul dintre cei patru care s-au abținut la votul pe retragerea sprijinului premierului.
Acum, pe lista cu propunerile de miniștri a Gabrielei Firea, depusă în CEx (și decimată de Liviu Dragnea și echipa) s-a aflat și Ecaterina Andronescu, care a fost sărită la numărătoare. Tot acum, Ștefănescu face un scandal monstru, amenințându-l pe Dragnea cu suprimarea politică din cauză că Andronescu n-a prins portofoliul Educației.
Nu știu de ce, dar am senzația că, prin cele trei propuneri ale sale (din care a rămas doar una), Gabriela Firea a încercat/forțat ocuparea unei poziții importante în guvernul Dăncilă, ceea ce i-ar fi conferit un plus de putere în partid, urmând ca, eventual sprijinită de Ștefănescu și unii dintre apropiații săi, să preia, în timp, la un „necaz” al actualului lider, frâiele partidului.
Iar de aici să-și organizeze, în liniște, campania pentru prezidențiale.
E doar o presupunere, dar parcă prea din cale-afară de exagerată a fost reacția de nervozitate a lui Codrin Ștefănescu împotriva lui Dragnea, pe subiectul Andronescu, „propunerea” lui Firea, ca să nu-ți dea de gândit…