Prima pagină » Puterea Gândului » Câți bani se fură anual din bugetul Arabiei Saudite? Nu mai mult de 20 miliarde de dolari

Câți bani se fură anual din bugetul Arabiei Saudite? Nu mai mult de 20 miliarde de dolari

Câți bani se fură anual din bugetul Arabiei Saudite? Nu mai mult de 20 miliarde de dolari
Prințul moștenitor al Arabiei Saudite, liderul de facto al regatului, se află la Washington.

Cu ceva timp în urmă, Norah O’Donnell de la CBS i-a luat un interviu lui Muhammad bin Salman, care a fost transmis pe post aseară, în ajunul vizitei în Statele Unite. O’Donnell i-a pus toate întrebările incomode, chiar dacă n-a insistat mereu pentru clarificări.

Interviul începe în forță: „Când mulți americani se gândesc la Arabia Saudită, se gândesc la Usama bin Laden și la 11 septembrie. Se gândesc la terorismul pe care l-a adus el pe pământ American”. Ce răspunde fiul regelui Salman? „Corect. Usama bin Laden a recrutat 15 saudiți în atacurile din 9/11, cu un obiectiv clar. Conform documentelor CIA și investigațiilor Congresului, bin Laden a vrut să creeze o schismă între Orientul Mijlociu și Occident, între Arabia Saudită și Statele Unite ale Americii”. De ce să fi vrut? Asta întreabă și Norah O’Donnell. Prințul explică neconvingător: „Pentru a crea un mediu propice de răspândire a mesajului său radical că Occidentul complotează spre a-i distruge. Într-adevăr, el a reușit să creeze această schismă cu Occidentul”. Jurnalista de la CBS  nu insistă. Istoria motivațiilor fostului lider Al-Qaeda e, desigur, e mult mai complicată.

Muhammad bin Salman („unul dintre cei mai bine păziți oameni din lume”, cum remarca O’Donnell când l-a vizitat pentru interviu la Curtea din Riyadh) a răspuns la fel de evaziv și întrebat despre intenția sa revoluționară de a îndrepta teocrația wahabbită spre un islam moderat, ilustrându-și progresele în acest sens cu relaxarea condiției femeilor. ErdoÄŸan i-ar replica (de fapt a și făcut-o în toamna trecută) că nu există islam moderat („Patentul acestei sintagme aparține Occidentului. Nu există islam moderat sau nemoderat. Scopul utilizării acestor termeni este slăbirea islamului”). Totuși, dacă privim numai istoria acestui mileniu constatăm că ideologia majorității grupărilor teroriste de sorginte islamică e fundamentalismul wahhabit.

Mai dispus să se justifice a părut a fi prințul moștenitor atunci când a venit vorba despre respectarea drepturilor omului în regat  și despre lupta anticorupție pe care a declanșat-o în noiembrie, arestând, în Ritz Carlton, demnitari, prinți, oameni de afaceri, și acuzându-i de furt din banii statului:

„Muhammad bin Salman: Arabia Saudită crede în multe dintre principiile drepturilor omului. De fapt, noi credem în noțiunea de drepturi ale omului, dar în ultimă instanță standardele saudite nu sunt identice cu cele americane. Nu vreau să spun că nu avem deficiențe. Dar, bineînțeles, ne străduim să reparăm aceste neajunsuri.

(…)

Norah O’Donnell: Ce s-a petrecut la Ritz Carlton? Cum au funcționat lucrurile? În esență, Ritz Carlton a devenit o pușcărie.

Muhammed bin Salman: Ce am făcut în Arabia Saudită a fost extrem de necesar. Toate acțiunile au fost în concordanță cu legi existente, publicate (…).

Muhammed al-Sheikh (cel mai apropiat consilier al prințului moștenitor, școlit la Harvard, n.m.): N-a fost ușor. Având în vedere doar numele și persoanele implicate, n-a fost deloc ușor. Însă noi, noi am simțit că trebuie să facem asta. Și că trebuie s-o facem în acel mod.   

Norah O’Donnell: Despre ce fel de corupție vorbim? Vreau să spun – cât de mulți bani au dispărut?

Mohammed al-Sheikh: Probabil între 5 și 10 la sută din cheltuielile anuale ale guvernului, ceea ce a însemnat, aș spune, aproximativ între 10 și 20 miliarde de dolari, poate chiar mai mult, pe o bază de calcul anuală.

Norah O’Donnell: Deci, 20 de miliarde anual au dispărut pur și simplu?

Mohammed al-Sheikh: Au dispărut”.

Prințul moștenitor a confirmat că, în urma acțiunii din noiembrie, s-au recuperat peste 100 miliarde de dolari, dar că „adevăratul obiectiv n-a fost această sumă sau oricare alta. Ideea nu este de a obține bani, ci de a-l pedepsi pe corupt și a trimite un semnal clar că oricine se angajează în afaceri de corupție va avea de-a face cu legea”. La întrebarea „ați făcut asta și pentru a trimite un mesaj că, așa cum spunem în America, e un nou șerif în oraș?”, Muhammad bin Salman a răspuns: „Categoric. Categoric”.  

Mâine, prințul moștenitor va fi primit de președintele Trump.