Prima pagină » Puterea Gândului » Ce îi așteaptă acasă pe Ponta și Antonescu

Ce îi așteaptă acasă pe Ponta și Antonescu

Ce îi așteaptă acasă pe Ponta și Antonescu
De ce se bat pesediștii cu liberalii? Pentru bani, putere și oameni. Toate împreună sunt arme pentru voturile de anul viitor. În teritoriu a început o cursă a înarmării în perspectiva alegerilor europarlamentare și prezidențiale

În timp ce Ponta și Antonescu sunt plecați în concediu, șefii locali ai USL au declanșat războiul. Primul anunț oficial a venit din patria intereselor imobiliare: USL Ilfov s-a rupt. Marian Petrache și Gabriela Firea au pus cruce colaborării PNL – PSD, fiecare acuzându-se de interese obscure și alianțe nepotrivite. Cazul nu este unul izolat. De la Vâlcea se strigă șantaj, la Botoșani secretarul general al PSD acuză PNL de trădare, la Alba se cere reintrarea în logică și normalitate. Colac peste pupăză, din fieful lui Victor Ponta, șeful pesediștilor gorjeni îl avertizează pe Crin Antonescu să-și ia gândul de la Palatul Cotroceni. Situația conflictuală se repetă din ce în ce mai multe județe. La Buzău se stă pe un butoi cu pulbere din cauza numirilor în noile Direcții Antifraudă și Direcții ale ANAF. Mehedinți, Ialomița, Neamț stau mărturie că USL are din ce în ce mai multe fisuri.

Din concediu adie mirosul de pace, țara luată la pas fierbe. USL seamănă cu un colos, care nu se poate sprijini pe picioarele sale, ci stă suspendat de niște frânghii de care trag Crin Antonescu și Victor Ponta. Și aceștia mai dau drumul frânghiei din când în când pentru a-și amenința partenerul de guvernare cu ruperea USL.

Structural USL a pornit de sus în jos, de la înțelegerea lui Crin Antonescu cu Victor Ponta și transpusă în practică de secretarii generali ai celor două partide. Niciodată în teritoriu, marea dragoste de la centru nu s-a văzut și pentru cetățean.

De ce se bat pesediștii cu liberalii? Pentru bani, putere și oameni. Toate împreună sunt arme pentru voturile de anul viitor. În teritoriu a început o cursă a înarmării în perspectiva alegerilor europarlamentare și prezidențiale. Fiecare joacă pe cont propriu, liderii din teritoriu nemaiavând obiective care să-i țină împreună. Miza lor e total diferită de a centrului. Ei nu se bat pentru principii, ci pentru drumuri, apă și canal. Pentru fiecare bănuț care poate intra în județ se fac presiuni la miniștri, fiecare se descurcă cum poate. Nu este un joc comun, în care toți să iasă câștigători. Dimpotrivă, resursele puține.

Cum se pot obține banii în teritoriu? În primul rând prin numirile în deconcentrate și controlul total asupra unor instituții ale statului. Acestea sunt cele care alimentează pușculița de partid. Nu trebuie uitat că fără bani, nu vin voturile. De aici bătălia uriașă care are loc în aceste zile pentru controlul noile Direcții ale ANAF și a celor Antifraudă. Dar importante sunt și societățile comerciale de la nivelul primăriilor și CJ-urilor. Nu întâmplător, primari și șefi de CJ s-au dus personal să facă parte din AGA de conducere ale acestor societăți, chiar dacă încalcă legea incompatibilităților. Se rulează prea mulți bani pentru a fi lăsați pe mâna unor interpuși.

Al doilea mod de obținere a banilor pentru teritoriu este Guvernul. Dar pușculița Palatului Victoria nu este de ajuns pentru toți. Banii pentru investiții lipsesc cu desăvârșire, abia se trimit banii pentru plata datoriilor. Aici intervin relațiile personale, interesele fiecărui partid în anumite județe cheie, traficul de influență.

Cetățeanul trebuie să știe cine a adus banul în orașul, comuna sa, cine i-a asfaltat strada, cine a realizat canalizarea. Primarul X sau președintele de CJ trebuie să se laude că el și partidul său au făcut-o pentru a-i putea cere voturile la următoarele alegeri. O spune un șef PSD de la Alba care își asumă ca fapte de arme că a fost personal în biroul ministrului Șova.

Paradoxul USL este că, deși există la centru, nu are un obiectiv electoral în teritoriu, ci doar pe cel al alegerilor prezidențiale. La europarlamentare, PSD și PNL vor candida separat, fiecare partid va trebui să demonstreze care este cota sa electorală. Și atunci primarii, președinții de CJ, presați de la centru, trebuie să pună în mișcare mașinăria de strâns voturi. De îndeplinirea targetului stabilit de la centru depinde și succesul lor viitor.

A treia mare luptă care se dă în această perioadă este pentru oameni. Cine racolează mai mulți parlamentari, consilieri de la PDL, PPDD, cine face înțelegeri pe sub masă pentru viitor. Cei din PNL și PSD se acuză deja că au bătut palma în secret cu cei din Opoziție. Teama de trădare este omniprezentă, toți se așteaptă ca partenerul să-și încalce oricând cuvântul. Nu există o cultură a colaborării, a respectării unui protocol. Tradițional, se așteaptă un cuțit în spate din partea celui cu care ieri te-ai pupat.

Klaus Iohannis, rămas în țară ca locțiitor al lui Crin Antonescu, susține, între două explicațiile despre starea sa de incompatibilitate și conflict de interese, că „o alianță politică are interese politice, nu este dragoste”. Cu această axiomă, de parcă cineva își imagina că PNL și PSD se iubesc sincer, Iohannis a închis subiectul conflictelor din USL.

Pentru Crin Antonescu relația cu PSD se reduce la relația sa cu Victor Ponta. Iar aceasta este, potrivit propriei declarații, mai așezată, mai clară și mai bună ca niciodată. Ponta îi răspunde și el cu un mesaj de unitate a USL după ce s-a trezit peste noapte că Traian Băsescu a pus tunurile pe el.

Ponta și Antonescu mai au câteva săptămâni de concediu. După aceea trebuie să găsească soluții pentru toate aceste conflicte majore din teritoriu. USL a bătut pasul pe loc în 2013, ratând atât regionalizarea, cât și referendumul pentru modificarea Constituției. Anul 2014, va fi unul electoral, în care puține reforme majore pot fi implementate. Într-o țară, în care este în continuare foame de bani, Ponta și Antonescu trebuie să satisfacă toate aceste cerințe ale teritoriului.

Iar acest lucru nu se poate face la nefârșit prin majorarea taxelor și a impozitelor.