Prima pagină » Puterea Gândului » Cel mai bun guvern Ponta

Cel mai bun guvern Ponta

Cel mai bun guvern Ponta
M-a sunat dr. Raed Arafat dorind să clarifice poziția d-sale în raport cu noul ministru al Sănătății, dl Vasile Cepoi.

Actualizare M-a sunat dr. Raed Arafat dorind să clarifice poziția d-sale în raport cu noul ministru al Sănătății, dl Vasile Cepoi. Dl Arafat consideră că dl Cepoi nu a participat la înlăturarea sa, în scandalul declanșat de președintele Băsescu. În perioada în care dl Cepoi a fost secretar de stat în minister, dl Arafat afirmă că au colaborat bine, că „dl Cepoi e un om cu care se poate discuta” și că întrevede o aceeași bună colaborare și în viitor.

Cum atitudinea d-lui Arafat este decisivă în această chestiune, o fac publică, cu acordul său.


Ca să înțelegem „filosofia” alcătuirii guvernului Ponta, trebuie să nu uităm vreo clipă care este scopul principal al acestui executiv: păstrarea, și, pe cât se poate, sporirea capitalului electoral al USL până în noiembrie. Prin urmare, miniștrii numiți nu sunt igași, lăzăroi, sau udre, sunt în general profesioniști verificați, persoane fără „cazier” în materie de corupție și clientelism, unele agreate și pe plan internațional.

Omul-cheie este Florin Georgescu, „împrumutat” de la BNR pentru 6 luni, finanțist redutabil, negociator dur și experimentat în relația cu FMI. El va fi „centura de siguranță” pentru măsurile de restituire a tăierilor salariale și de pensie către populație, esențiale pentru imaginea electorală a USL. Alte centuri de siguranță sunt Ioan Rus la Interne, profesionist serios, a mai ocupat acest post, Mariana Câmpeanu la Muncă, specialist în domeniu, fost ministru, Leonard Orban, păstrat la Afaceri Europene, Corneliu Dobrițoiu la Apărare, fost secretar de stat în MAPN, agreat de Washington, Dan Nica la Comunicații, inginer în branșă, a mai ocupat acest post.

Anunțarea guvernului Ponta în doar 4 zile este o performanță în materie de negociere internă a USL. Nu lipsită de tensiuni în culise. Semne ale acestor tensiuni sunt nominalizările ciudate ale lui Andrei Marga nu la Educație, ci la Externe, și Titus Corlățean, nu la Externe. În coada acestor rocade se află o anume Corina Dumitrescu, rector la Universitatea Creștină „Dimitrie Cantemir”, plantată ministru al Educației. Nu cunosc persoana, dar nu dau doi bani pe profesorii și absolvenții de Facultăți „Creștine”, ca și cum restul instituțiilor de învățământ superior din România ar fi musulmane.

Stranie este și desemnarea lui Vasile Cepoi la Sănătate. Domnul acesta trebuia să-l facă uitat pe dr Raed Arafat, fiind reprezentantul reformei Băsescu în Sănătate, astă iarnă. Cepoi ministru al Sănătății e un soi de insultă la adresa Pieții Universității și a manifestărilor pro Arafat din Tg Mureș și alte orașe ale țării.

Dar pisica moartă de la poarta guvernului, pe care Victor Ponta o înghite coaptă, este un alt Victor, Alistar. Personaj dubios, unsuros, cu probleme de incompatibilitate, acest Alistar e numit ministru delegat, o funcție inventată pentru el, ocupându-se cu „strategii guvernamentale”. Compromisul gros făcut de V. Ponta mă face să mă gândesc la cum ar arăta un guvern Ponta după eventuala câștigare a alegerilor în noiembrie. Dacă acum cuvântul de ordine este „toleranță zero pentru corupție și clientelism”, căci USL are nevoie de voturi, atunci când vor avea puterea pe patru ani prin vot popular, Ponta și ai săi vor da măsura șulfăriei și combinagelii de care sunt capabili.

Dacă puterea în anii care urmează va fi a USL, s-ar putea să ne amintim cu nostalgie acest prim guvern Ponta ca fiind cel mai bun.