Cel mai mare secret al Americii
Scandalul declanșat ieri de Washington Post, pe scurt: conform unui „Deep Throat” cu o poziție importantă în Executiv, președintele Trump a împărtășit ministrului de Externe Serghei Lavrov, în cursul întrevederii din 10 mai, la o zi după demiterea lui James Comey, informații strict secrete despre autointitulatul Stat Islamic, pe care le primise de la un stat partener sub promisiunea că nu vor ajunge la ruși. Astăzi, voci autorizate au sugerat că acel „stat partener” ar putea fi Israelul.
Imediat după ce știrea a explodat în presă, peste Casa Albă s-a lăsat tăcerea, apoi oficialii au început – ca în cazul demiterii lui Comey – să se încurce în minciuni.
Era de așteptat că Trump va începe să tweetuie dezmințiri, ceea ce s-a și întâmplat, începând de șapte dimineața (ora Washingtonului): „Ca Președinte, am vrut să împărtășesc cu Rusia (într-o întâlnire la Casa Albă, programată în mod transparent), ceea ce am dreptul absolut de a o face, informații referitoare la terorism și securitatea zborurilor, considerente umanitare. În plus, vreau ca Rusia să își intensifice semnificativ lupta împotriva ISIS și a terorismului”.
Firește că președintele Statelor Unite are „dreptul absolut” de a împărtăși informații cu partenerii, numai că au și informațiile un anumit grad de secretizare, pe cele „top secret” (cel mai înalt grad de clasificare) legea obligându-l să le păstreze pentru sine.
Mai credibili în a dezminți s-au arătat oficialii de la Moscova, care au talentul îndelung exersat al disimulării.
Dar cel mai mare secret al Americii, intuit de ruși încă din campania electorală și confirmat zilnic din 20 ianuarie, este că – așa cum titra aseară Stephen Stromberg în Washington Post – „Trump e periculos de incompetent”.