Iată ce scrie pe cele două procese verbale de amendă, semnate de căpitanul Petre Dică și plutonierul adjunct Vasile Barbu, după două proteste față de sistemul de sănătate din România. „A organizat o adunare publică nedeclarată și neînregistrată pentru exprimarea unor opinii referitoare la situația spitalelor din România. Pe timpul desfășurării acesteia a condus activitățile participanților dirijând acțiunile și scandările acestora„.
Recunosc că la primul protest organizat în Piața Universității am participat și eu. Ca jurnalist, am transmis evenimentul, ca și cetățean mi s-a părut normal să ies în stradă să protestez față de un abuz capital al statului împotriva cetățeanului. Faptul că mori cu zile când ajungi într-un spital mi se pare un motiv suficient de puternic pentru a te implica, demasca frăția ucigașă a sistemului.
Nu am văzut-o pe doamna Uscatu, i-am văzut pe cei aproape 1.500 de oameni, tineri, mulți veniți cu copiii pentru a-și apăra dreptul la viață. Un drept pentru care plătesc și care este garantat de Constituția României.
Nu știu câți dintre cei care au organizat un protest pe Facebook au fost amendați până acum. Eu personal am organizat unul, au fost în stradă, la Universitate, vreo 400 de oameni și nu m-a căutat niciun organ vigilent al statului până acum.
Nu fac o pledoarie pentru nerespectarea legii. Cred că trebuie aplicată în mod egal pentru toți cetățenii. Cazul doamnei Uscatu este scandalos și arată că în România legea este aplicată cum îi convine vreunui șef și în funcție de cât de deranjați sunt șmecherii din sistem.
Doamna Carmen Uscatul este unul dintre cei mai activi reprezentanți ai societății civile. Prin Asociația Dăruiește Viața a implementat o serie de programe vitale pentru bolnavii de cancer din România. Oricine poate verifica asta pe site-ul asociației. Potrivit ultimului raport de activitate, câteva dintre proiecte: modernizarea secției de oncologie de la Spitalul Elias, al 4-lea centru de transplant de celule stem de la Spitalul Universitar, dotarea cu echipamente ultramoderne a unei săli de operații de la Universitar, înființarea subprogramului de decontare a analizelor pentru depistarea leucemiilor. Toate acestea într-un singur an.
De asemenea, doamna Carmen Uscatu a fost unul dintre reprezentații societății civile care s-a implicat activ în criza după Colectiv, atrăgând atenția asupra condițiilor necorespunzătoare din spitale și necesității transferului pacienților în străinătate pentru a avea o șansă la viață. De altfel, manifestarea pentru care a primit amenda era pentru comemorarea victimelor din Colectiv care din cauza sistemului au ajuns, cu mare întârziere la spitalele din străinătate, fiind catalogate acolo drept „bombe epidemiologice”. Pentru astfel de manifestări, legea prevede clar că nu este nevoi de anunț prealabil. Mai multe despre Carmen Uscatu AICI și AICI.
Din respect pentru legile țării, dar și ca un apărător al dreptului de a protesta față de abuzuri, cer și eu public organelor vigilente și competente ale statului să fiu amendată. Vă mulțumesc pentru atenția acordată.