Prima pagină » Puterea Gândului » Churchill și broasca optimistă

Churchill și broasca optimistă

Churchill și broasca optimistă
Pe la sfârșitul lui aprilie, începutul lui mai 1941, când englezii luptau singuri cu nemții, iar veștile de pe front erau dezastruoase (Balcanii - ocupați, Grecia - evacuată, Creta - pe punctul de a trece în mâinile lui Hitler), Churchill a organizat unul dintre dejunurile sale periodice cu diplomații străini la Londra.

Ambasadorul extraordinar și plenipotențiar al Suediei i-a povestit întâlnirea omologului său sovietic. Cei prezenți la dejunul cu premierul britanic așteptau răspuns la o singură întrebare: cum va evolua războiul? 

Episodul e relatat de I.M. Maiski, iscusitul ambasador al lui Stalin, în memoriile sale. Cu trabucul în colțul gurii, ca de obicei, Churchill le răspunde diplomaților prin parabola celor două broaște.

„Au fost odată două broaște, una optimistă, cealaltă pesimistă. Într-o seară, broaștele țopăiau într-o poiană, în apropierea unei ferme. Mirosul de lapte proaspăt muls, care ieșea pe ferestrele grajdului, le-a atras atenția. Broaștele, pofticioase, au sărit pe geam să se înfrupte. Dar și-au calculat greșit mișcările și au nimerit drept în putina cu lapte. Pereții putinei erau înalți, imposibil de escaladat. Broasca pesimistă s-a descurajat imediat, a înțeles că nu mai aveau scăpare, și-a strâns labele la piept și s-a dus la fund. Broasca optimistă a decis că trebuie să lupte pentru viață și a început să se zbată în lapte, sperând că se va salva. Nu știa cam cum s-ar putea salva, însă nu voia să moară fără luptă. Așa că s-a agitat toată noaptea în putina cu lapte, a dat din labe, a înotat. Către dimineață, s-a pomenit pe o bucată groasă de unt, formată în timpul nopții, datorită zbaterilor ei…”. 

La sfârșitul parabolei, Churchill a adăugat doar atât: „Și eu sunt o broască optimistă!”.