Își spune sieși „dinozaur tehnologic”. Folosește un telefon fix și, la nevoie, mobilul unuia dintre secretari. Dar Suveranul Pontif „înțelege logica internetului și a rețelelor sociale”, ne încredințează părintele Antonio Spadaro, redactorul șef al prestigiosului bi-săptămânal iezuit La Civiltà Cattolica, teoreticianul plin de vervă al ciberteologiei (reflecția creștinismului în era internetului) și autorul unor dialoguri esențiale cu Papa.
E mereu dispus să-și facă selfie cu tinerii, dintr-un raționament pastoral profund, pe care îl explică exegetul său: „Când faci o fotografie obișnuită, subiectul e complet separat de fotograf. În cazul unui selfie, subiectul și fotograful sunt împreună, de aceeași parte; distanța dispare”.
Într-un interviu acordat anul trecut unor ziariști polonezi, părintele Spadaro a povestit primul său contact cu Summus Pontifex: într-o bună zi, la ora 6.55, a sunat mobilul – un număr necunoscut. A răspuns, totuși, și a auzit: „Bună dimineata. Papa Francisc la telefon!”.
Sâmbătă, 21 octombrie, la ora 18, la Roma, va fi lansată o nouă carte de dialoguri cu Papa – Adesso fate le vostre domande („Acum puneți-mi întrebările voastre” – formula cu care Suveranul Pontif se adresează corespondenților de presă la întoarcerea din călătoriile apostolice), Editura Rizzoli, ediție îngrijită de Antonio Spadaro, căruia îi aparțin două dintre cele opt convorbiri, care inițial n-au fost destinate publicității.
E important de știut că Papa nu cere niciodată să vadă întrebările înainte, pentru că dorește să creeze o punte de comunicare vie cu interlocutorul și, cu toate că o vreme s-a temut de jurnaliști, acum răspunde cu încrederea că nu va fi răstălmăcit.