Prima pagină » Puterea Gândului » Cina de Iftar a Sultanului

Cina de Iftar a Sultanului

Cina de Iftar a Sultanului
Toți musulmanii sunt în luna sfântă Ramadan. Postesc în fiecare zi, iar după apusul soarelui se adună, în familie, la masă.

Ieri seara, președintele ErdoÄŸan a luat cina de Iftar la Istanbul, împreună cu membri ai partidului său (al Justiției și Dezvoltării). A ținut să le explice poziția Turciei în criza din Golf și să sublinieze o dată în plus: „Nu ne vom abandona frații qatarezi”.

Ceea ce încearcă Sultanul e un dans pe sârmă.

Câteva ore după declarația hotărâtă a președintelui Turciei, în conferința de presă cu președintele României, Donald J. Trump a dezvlănțuit un atac dur asupra Qatarului, recunoscând public – o făcuse doar pe Twitter – că s-a consultat cu saudiții înaintea blocadei.

N-a contat că, doar cu o oră în urmă, Secretarul de Stat Tillerson înmuiase tonul, apelând la negocieri calme între părți, arătând că blocada asupra Qatarului are consecințe umanitare nedorite și că ar putea obstrucționa chiar lupta contra ISIS, fiindcă de la baza americană din Al-Udeid se ridică avioanele Coaliției antiteroriste conduse de SUA.

După conferința de presă de pe peluza Casei Albe, purtătorul de cuvânt al Pentagonului, de parcă n-ar fi urmărit declarația Președintelui său, a insistat: „În timp ce operațiile curente de pe baza aeriană Al-Udeid nu au fost împiedicate sau reduse, situația în evoluție împiedică capacitatea noastră de a planifica operațiuni militare pe termen mai lung”.

Trebuie să fi zâmbit satisfăcut în sinea lui Sultanul, urmărind cum se nasc în cadrul Administrației americane două școli de gândire: pe de o parte impacientarea președintelui Trump, de cealaltă parte pragmatismul șefului diplomației și al ministrului Apărării.

Apăsând pedala de accelerație în cazul Qatarului, președintele Statelor Unite nu ia în calcul cel puțin o realitate potențial explozivă: faptul că Arabia Saudită e condusă de un rege copt de bolnav și un prinț necop, cu care iscusitul premier Netanyahu își rezolvă momentan unele probleme și are șansa de a le temporiza pe altele.

Criza Golfului care, în urmă cu cinci zile a fost declanșată de  resorturile unei ipocrizii rare, se poate transforma oricând în tragicomedie geopolitică. Să ne închipuim că saudiții forțează militar detronarea Emirului, cu forțele turce la Doha. Qatarul e încă partenerul strategic al Americii, Turcia e partenerul strategic al Qatarului și al Arabiei Saudite, dar și țară NATO. Vă las să visați urât…