Cine se teme de Romexit?

Cine se teme de Romexit?
Publicat: 08/10/2016, 19:40

„Pentru a lua țara în arendă, PSD și ALDE sunt în stare de orice. Inclusiv să ceară ieșirea României din UE. Să nu ne mire dacă acest lucru va deveni realitate curând! Motiv pentru care avem obligația noi, dreapta românească, să îi oprim”, a opinat Gorghiu.

Sigur că, la disperarea lui Ponta și a camarazilor săi din cele două partide, în teorie, totul pare posibil, inclusiv formularea unei astfel de cereri.

În practică, însă, mă întreb în ce fundătură politică să fi ajuns „dreapta românească” – așa cum o numește liderul PNL -, și câtă dezamăgire să fi indus aceasta în masa electorală, ca românul să răspundă „DA”, la un caz de referendum, cu o întrebare de genul: „Mai vreți în Europa, sau doriți să vă întoarceți, de bună voie și nesiliți, pe tăpșanul sovietic?”.

Sigură că, la o adică, mai există masă de manipulat, supraviețuitoare a diviziei „Omul nou desăvârșit”, nostalgic și bine fezandat de comunism. Căreia i s-ar putea atașa divizia „Urmașii omului nou desăvârșit”, relativ numeroasă, tineri care s-au imaginat, ei înșiși, personaje „prospere” în poveștile luminoase ale înaintașilor lor, generații post-decembriste cărora „dreapta românească” nu a avut timpul și atenția necesare să le „reconstruiască” imaginea despre principii, despre democrație și stat de drept.

Personal, am experiența multor întâmplări – reportaje, interviuri -, care m-au făcut să înțeleg gradul de incultură și indiferența „agresivă”, manifestată fie vizavi de actul politic, fie, la scară mai mare, față de contextul istoric contemporan. Viziuni deformate, părtinitoare și superficiale, în rândul elevilor de liceu și ale studenților, nu mai puțin, chiar în cel al personajelor de la dreapta eșichierului politic.

Adolescenți care și l-au recompus, în imaginație, pozitiv, până la eroic, pe Nicolae Ceaușescu, din povestirile deformate de vechile nostalgii, ale părinților. În aceeași măsură în care socialismul, în drumul lui neabătut spre comunism, a căpătat, la rându-i, în contextul neîmplinirilor actuale, valențele și principiile unei orânduiri „echilibrate”, „sociale”, „ocrotitoare”.

Aici, și începând de mult timp, ar fi trebuit să lucreze dreapta, în ansamblul său. Dar nu a avut vreme și voință, aflată în goană nebună după beneficii.

Apoi, aș vrea să-i amintesc Alinei Gorghiu și despre sacrificarea, cu bună știință, a principiilor și a simbolurilor acestei „drepte românești”, despre care vorbește astăzi.

Poate că unii, mulți, puțini, au uitat sau n-au știut în ce sală a Palatului Parlamentului a fost semnat documentul care a consfințit nașterea alianței contra naturii – PSD (ACD)-PNL. Adică, a USL. În sala I.I.C. Brătianu!

I-am spus, a doua zi, lui Crin Antonescu, liderul liberal, că înaintașul său pe linie politică s-o fi răsucit în mormânt, „martor” al unei atare sfidări. Mi-a replicat că e posibil să fiu eu prea sensibil…

De atunci s-au întâmplat multe, dar până să se fi scurs toate, actualul lider al PNL, cel care abia astăzi spune: „avem obligația noi, dreapta românească, să-i oprim” – adică pe ALDE și pe PSD, urmașele USL – să declanșeze Romexit-ul, declara, în iunie 2013, într-un interviu acordat Ziare.com: „Am acordat, prin votul meu, încredere Cabinetului Ponta și sunt solidară, alături de toți colegii mei liberali, cu acțiunile acestui Guvern. Răspundem împreună în fața electoratului”.

În consecință, dacă PSD și ALDE ar cere ieșirea României din UE și ar mai și reuși – posibilitate luată serios în calcul de vreme ce șefa liberalilor pare oarecum panicată, cerând imperativ dreptei să oprească imediat stânga din posibilul său demers -, răspunderea o va purta, cu prisosință, și dreapta condusă astăzi de Alina Gorghiu. Tocmai cei care au acordat încredere și sprijin PSD și guvernului Ponta, prin înființarea USL.

Personal, nu cred, însă, că poate exista Romexit.

Cu toată masa de manevră, încă activă, a nostalgicilor și susținătorilor liderilor stângii, pe care s-ar putea construi un eventual astfel de demers.

Iar dacă, prin Brexit, Marea Britanie urmărește să se întoarcă la valorile și principiile sale tradiționale, în cazul nostru la ce ne-am putea întoarce? La „valorile cultural-istorice” prezentate, recent, printr-un film de propagandă, de Ambasada Rusă la București?!

Doar n-am înnebunit cu toții…

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Se complică ancheta în cazul familiei din Suceava care a murit când se întorcea din...
Gabi Bădălău și Ramona Gabor, împreună după 15 ani! PRIMELE IMAGINI
FOTO. Alexandra Stan, imagini „interzise” pentru a susține naționala României la EURO
Tragedie în Dolj! Un băiat de doar 11 ani a murit, iar sora și mama...
Un român a fost arestat în Grecia pentru că ar fi dat foc intenționat unei...
Telefonul banal care i-a adus moartea lui Gheorghe Băicuș, militarul care și-a pierdut viața în...
Dieta cu 3 mese pe zi a Loredanei Groza. Alimentul POPULAR la care a renunțat...
Rezultate la Evaluarea Naţională 2024. Edu.ro a publicat notele
Vaticanul a dezvăluit abia acum adevărul. "Fecioara Maria care plânge" din Trevignano, un fals?
1 din 2 teste antidrog este FALS pozitiv! Peste 10.000 de oameni au semnat o...
Cod roşu de senzualitate! Vedetele au făcut spectacol în public pe plajele din România
IGPR: care este, de fapt, marja de toleranță a RADARULUI?
Tabloul complet şi programul sferturilor de finală de la UEFA Euro 2024
Poveste plină de COMPASIUNE despre cum își îngrijeau oamenii de NEANDERTHAL COPIII BOLNAVI
Maghiarii ne salvează. Moment ISTORIC. Ajutor nesperat din partea Ungariei
Norii Shelf-Cloud, deasupra României. Când apare acest fenomen meteo rar
Primele declarații ale soțului Ilenei Stana Ionescu după moartea actriței. Andrei Ionescu e sfâșiat de...
Un asteroid se apropie de Pământ! NASA a făcut anunțul cu puțin timp în urmă
Monica Tatoiu, despre greutățile prin care a trecut în adolescență! În ce condiții a stat...
Mesajul transmis de Prințesa Anne după ce a fost lovită de un cal. Care este...
BANCUL ZILEI. Profesorul: - Bulă, dacă într-un măr sunt 3 viermi și tu mănânci unul,...
Inteligența artificială ar putea să detecteze osteoporoza în stadii incipiente
×