Cioloș mai încearcă o dată

Cioloș mai încearcă o dată
Publicat: 24/03/2018, 22:23

Fostul premier tehnocrat a anunțat ieri că, în două săptămâni, va începe demersurile pentru înscrierea/lansarea propriului partid, al cărui prim test vor fi alegerile pentru Parlamentul European.

Potrivit declarațiilor sale, noua formațiune nu va fi transformarea politică a Platformei România 100 – aceasta rămânând o mișcare civică -, ci o entitate distinctă.

„Am început cu Platforma România 100 ca o mișcare civică, vom continua cu o mișcare politică”, spune Cioloș, precizând că „mișcările” în discuție vor rămâne „legate”, platforma continuând să fie „mișcarea civică”, dedicată preluării energiilor sociale, care vor fi transmise, pe parcurs, proiectului politic, „unul serios și credibil”.

Odată făcut anunțul, primii care au reacționat au fost liberalii cei veșnic seduși și abandonați de tehnocrat înainte și după alegerile din 2016, cu speranța că, de această dată, vor avea de-a face cu un politician mai nuanțat și mai maleabil.

În speță, fostul lider liberal, Alina Gorghiu, i-a transmis lui Cioloș că-i apreciază intenția de a-și asuma răspunderi politice în țară, descoperind secretul lui Polichinelle: orice plus politic va fi binevenit pentru opoziție, gen „unde-s mulți, puterea crește”. „Sunt sigură că Dacian Cioloș este primul care să recunoască valoarea sprijinului primit de la PNL și parteneriatul existent în tot anul său de guvernare, care nu a slăbit niciodată chiar dacă pentru PNL au fost și anumite costuri electorale”, a mai spus fostul lider liberal, cu aerul că e bine ca omul să nu-și uite, vreodată, vechile datorii.

După cât îl știm de sensibil cu propria-i imagine, încă două astfel de tamponări liberale îl vor face pe Cioloș, cel puțin la fel de reticent în privința colaborărilor/asocierilor politice precum era când s-a lăsat la vatră, în urmă cu un an.

Sigur că PNL, aflat, evident, într-o eclipsă prelungită de formă, cu toate rateurile coaliției de guvernare, ar ave nevoie de un sprijin substanțial din partea unei formațiuni proaspete, „serioase și credibile”, așa cum își descrie Dacian Cioloș partidul.

Numai că, eu personal, nu-l văd pe „tehnocrat” să vină cu partidul său, nou-nouț, ca să-l atașeze la închipuita „locomotivă” liberală, cu atât mai mult cu cât se consideră, pe fondul penuriei de personalități politice, omul providențial, salvatorul României Centenare.

O fi, rămâne de văzut, dar, până atunci, vorba lui: „De unul singur sau doar cu câțiva nu mă duc la drum”.

La urma urmei, politica e arta compromisului. O formațiune nou nu este, neapărat, un magnet pentru toți nehotărâții momentului, ca să devină, la minut, lider incontestabil. Încă nu știm ce fel de partid este acesta pe care ni-l propune Dacian Cioloș, dincolo de faptul că va fi depozitarul energiilor captate de „mișcarea civică” Platforma România 100.

Va fi mai mult social/democrat? Va fi mai mult liberal? Se dorește a fi un partid al străzii, dat fiind participarea liderului său, în câteva rânduri, la mitingurile antiguvernamentale?

Sigur, oricum ar fi, odată declarat partid de opoziție, poate injecta ceva sânge proaspăt în trupul leșinatei opoziții. Cu două condiții: unu, să existe negocieri serioase, de pe poziții de egalitate, din partea ambelor/tuturor taberele; doi, să clarifice Dacian Cioloș, puțin-puțin, sensul următoarei sale declarații: „Îmi doresc ca a face politică să nu devină o profesie de bază, ci un intermezzo în viața noastră profesională în care ne asumăm niște lucruri pentru comunitate, după care mergem și continuăm să rămânem conectați la firul ierbii, la baza societății. Asta e viziunea noastră, nu am venit să facem promisiuni, singura promisiune pe care putem să o facem este că vom rămâne împreună cu dumneavoastră”.

Și anume, unde să ne distrăm împreună? La putere sau în opoziție? Întrucât, dacă intră în joc doar așa, de-un intermezzo, fără să pună osul, serios, la consolidarea opoziției, contând doar pe „forța lui de atracție”, nu va reuși altceva decât o și mai mare dispersare a votului anti-PSD.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Filmul crimei din Brăila. Doctorița a fost ucisă în 33 de secunde. Cum a încercat...
LIDL, prima reacție după ce Sânziana Negru și Ștefan Floroaica au aruncat la gunoi produsele...
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate...
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut...
Restaurantele din Paris, pustii ca în pandemie înainte de Jocurile Olimpice. Proprietarii sunt furioși: „O...
DEZVĂLUIRI NOI | Ce au descoperit legiștii sub unghiile Marinei, dentista din Brăila. Cât ar...
Mantea și-a dezvăluit DIETA specială pe care o respectă! Arată fabulos la 38 de ani
Vremea se schimbă radical în România, de la mijlocul săptămânii. ANM a emis prognoza meteo...
Doctorița Gavril, ucisă în 30 de secunde! Filmul complet al crimei din Brăila
„Zici că noi alegem președintele în America” Dan Negru vorbește despre prioritățile românilor după anunțul...
Au peste 40 de ani, dar arată ca la 20. Ele sunt vedetele pentru care...
Cele mai ieftine SUV-uri cu transmisie automată. Care sunt rivalii lui DUSTER?
Bombardiere americane sosesc în România pentru misiunea Bomber Task Force 24-4. Acestea au fost interceptate...
Eveniment RAR deasupra Antarcticii! S-a întâmplat BRUSC
A murit cea mai frumoasă actriță. Marea doamnă s-a stins. Toți o știau din telenovele
Cel mai șocant film horror din istorie. E cea mai profitabilă producție
Imagini din apartamentul în care Andrei Versace a fost găsit fără suflare. Ce se observă...
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace
Cât au plătit Tavi Clonda și Gabriela Cristea pentru o cursă de la aeroport la...
Cine sunt părinții lui Andrei Versace și cu ce se ocupă? Povestea unui imperiu imobiliar...
BANCUL ZILEI. Costică îl întreabă pe Mitică: –De ce porți verigheta pe mâna cealaltă?
Telescopul Hubble urmărește materia întunecată din galaxii cu ajutorul stelelor