Coaliția rivalilor în bătălia pentru Mosul
„Cum mă puteți țineți deoparte? Am 350 de kilometri de frontieră acolo! Cei care n-au nici o implicare intră în Mosul. De ce? Pentru că Bagdadul se presupune că i-a invitat. Vom fi acolo, în teatrul de operații și la masa negocierilor”. Președintele ErdoÄŸan se enervase rău când a aflat că s-ar putea să nu participe la campania pentru Mosul, cum și-ar fi dorit, deopotrivă, Irakul, Iranul și Statele Unite. Nu că ajutorul turc n-ar fi util, dar în cancelariile celor trei țări și nu numai persistă îngrijorarea că implicarea militară directă, departe de a echilibra lucrurile, poate isca noi probleme. Se va abține Turcia de la confruntări cu trupele irakiene sau cu cele kurde?
În teren, de bază sunt armata irakiană (cea care, în 2014, a pierdut rușinos orașul) și Peshmerga – armata regiunii autonome kurde. Deși între cele două forțe au existat în ultimii ani tensiuni majore, iată-le acum coordonându-se împotriva Daesh. Celelalte entități care luptă la Mosul împotriva Statului Islamic sunt milițiile șiite (apropiate Iranului), triburile sunnite, având sprijinul operațional al Forțelor Speciale și al aviației americane, precum și trupele de intervenție și aviația turcă. Cam mare aglomerația, și cam multe, istorice rivalități între membrii coaliției.
Surse militare apreciază că această campanie va dura săptămâni, dacă nu chiar luni de zile. (Faptul că localitatea-simbol Dabiq a căzut repede nu înseamnă că Mosulul, cu câteva mii de luptători jihadiști masați între ziduri, va fi cedat ușor).
Unde se va replia autointitulatul Stat Islamic? În Siria.
Ministrul american al Apărării a declarat ieri că se intenționează izolarea capitalei Daesh, Rakka, în paralel cu ofensiva de la Mosul. Ofensiva a început, însă la Rakka e greu de crezut că va demara curând vreun demers, iar dacă totuși se va întâmpla va fi doar în urma unor negocieri cu regimul de la Damasc și cu rușii.
Mosul trebuia recucerit. Problema cea mai gravă acum, în plină ofensivă, este a refugiaților. Se estimează că în jur de un million de civili vor părăsi zona până la sfârșitul bătăliei. În Irak, adăposturile sunt pline. Țările din jur, generoase altădată cu refugiații, și-au închis granițele.
Și mai e ceva: vor fi capabili învingătorii să treacă peste rivalitățile dintre ei și să găsească o soluție pașnică pentru guvernarea orașului?