Prima pagină » Puterea Gândului » Comandament de urgență pentru salvarea ministrului Stroe

Comandament de urgență pentru salvarea ministrului Stroe

Comandament de urgență pentru salvarea ministrului Stroe
„Nu cred că voi fi schimbat din funcție, nu demisionez!", spunea, calm și sigur pe sine, ministrul de Interne Radu Stroe, înainte de a intra, astăzi, la ședința de guvern

„Nu cred că voi fi schimbat din funcție, nu demisionez!”, spunea, calm și sigur pe sine, ministrul de Interne Radu Stroe, înainte de a intra, astăzi, la ședința de guvern. Și, într-adevăr, premierul nu i-a menționat numele pe scurta listă a responsabililor pentru încetineala cu care s-a intervenit la salvarea supraviețuitorilor accidentului aviatic din Apuseni. La urma urmei, de ce să fie dl Stroe schimbat?

Fiindcă MAI este principalul responsabil cu gestionarea situațiilor de urgență, dar nu a putut face față sarcinilor din lipsa unei coordonări adecvate, ministrul însuși, prin comentariile pe lângă subiect, manifestându-se ca un spectator și nu ca o persoană implicată? Nu, de vină e Romatsa, se arată în parodia de raport dată publicității de guvern, care „NU a manifestat  un rol activ în conformitate cu competențele prevăzute de lege, NU a luat măsurile necesare în vederea stabilirii zonei de căutare a aeronavei dispărute și NU a declanșat operațiunile de căutare”. Drept urmare, directorul Aleodor Frâncu a fost demis. Despre bâlbâielile cronofage din MAI – niciun cuvințel, astfel încât înlocuirea secretarului de stat Cătălin Chiper și demisia șefului IGSU, Ion Burlui, par decise din exces de zel.

Fiindcă dl Stroe este autorul celei mai cinice și nesimțite declarații („Îmi pare rău că s-a întâmplat în timpul mandatului meu tragedia”), pe care am auzit-o rostită de un politician? Nu, l-a luat gura pe dinainte și, oricât de prost ar da, pentru atâta lucru nu poate fi sancționat. De altfel, tuturor li se rupe de tragedii ori drame colective, teama cea mare fiind ca acestea să nu se întâmple în mandatul lor și să le pună competențele la grea încercare. Ministrul de Interne doar a dat glas unei mentalități de echipă, decența de a-și cere scuze victimelor și familiilor îndoliate neîncăpând aici.

În concluzie, ministrului Radu Stroe nu i se poate imputa decât o exprimare nefericită. Dl Crin Antonescu, liderul cu naturelul simțior al PNL, știe cum stă treaba cu emoțiile: „Omenește vorbind, cred ca în asemenea momente este greu să fii ministru, să fii demnitar, pentru că trebuie să înțelegi și să simți că orice declarație, orice cuvânt în asemenea momente sunt importante”. Mai că vine să-l compătimești pe șmecherul îmbățoșat, durul Guvernului, nașul jandarmilor, spaima protestelor spontane, căruia unii pesediști  și o parte a opiniei publice îi vor capul, pentru vina de a nu se pricepe să-și gestioneze trăirile! Dar domnii Ponta și Antonescu l-au salvat, instituind de ieri până azi, sub autoritatea lui Gabriel Oprea, un comandament de urgență, care a curățat Internele de orice responsabilitate în legătură cu recuperarea răniților în urma accidentului aviatic din Apuseni. Faptul că aceștia din urmă au fost salvați se datorează însă faptului că, din fericire, majoritatea oamenilor nu simt cât dl Stroe.