PDL a pierdut la scor alegerile locale, USL a primit un vot masiv favorabil, care înseamnă și o apăsătoare responsabilitate, în timp ce ciudatul partid al lui Dan Diaconescu (dacă exit-poll-urile se vor confirma) a devenit a treia forță în administrațiile locale.Este epilogul zilei de 10 iunie.
Marea victorie a USL este în București, unde primarul general, primarii de sectoare și Consiliul General vor cânta după aceeași partitură. În multe reședințe de județ, primarii și președinții de consilii județene ai USL au fost realeși, Uniunea cucerind și noi fiefuri. Pentru prima oară un mare municipiu din România, Craiova, va avea în fotoliul de edil o femeie, candidata USL. La Cluj-Napoca, încă se joacă.
PDL a păstrat câteva mari primării, dar aceasta este o prea palidă consolare. Unii dintre candidații săi au fost înfrânți de adversari pe care, în condiții normale i-ar fi depășit relaxat (cazul Sectorului 3 este simptomatic). Liderii democrat-liberali notabili s-au pitit, lăsându-i pe Adriean Videanu și Radu Berceanu să se încurajeze cu ziceri de felul „PDL va avea pe undeva la 20 la sută” sau că „exit-poll-urile sunt greșite”.
În urma acestui scrutin bulversant, a apărut o îngrijorătoare a treia forță, PP-CD, care va conta și la alegerile parlamentare. În timp ce partidul de studio al lui Dan Diaconescu își ia avânt, formațiuni ca UDMR și UNPR își pun problema dacă vor intra în viitorul Parlament.
Alegerile locale, o avanpremieră a scrutinului general de la sfârșitul anului, configurează o scenă politică dezechilibrată. Bipolaritatea este în acest moment un vis mort, USL fiind forța dominantă, care are întrunite aproape toate condițiile pentru consolidare și o guvernare de lungă durată.Singura grija a USL, de acum încolo, este să nu facă greșeli majore de guvernare și să nu cadă în excesele presupuse de o prea lungă ședere în opoziție.
Singura șansă a opoziției năucite, în speță PDL este să iasă din starea de „groggy” și să stabilească responsabilitățile pentru această înfrângere așteptată, dar umilitoare. Și nu este vorba doar de Elena Udrea, arătată cau țap ispășitor perfect. Răspunderea aparține mai multor lideri ai PDL.
Fostul vicepreședinte al PNL, Teodor Meleșcanu, azi retras în liniștea SIE, obișnuia să rezume, explicând neputințele unui USL aflat atunci în opoziție: „puterea decide, opoziția se…exprimă”. Zicerea își păstrează valabilitatea și în condițiile de azi.
Cât despre alegătorul anonim, vedeta zilei, acesta a produs o bună participare la vot. Dacă va fi înșelat în așteptările sale, același alegător anonim, va întoarce, data viitoare, scorul.