Comentariu LIVE: Pe cine dezumflă alegerile
Mâine, pe la prânz, după ce au numărat buletine de vot toată noaptea, unele partide s-ar putea trezi cu moralul la pământ. Vor constata că rezultatele lor în alegeri sunt departe de cele scontate și că electoratul le-a amendat politic, chiar și la votul uninominal. Trei formațiuni prezintă risc crescut de depresie, iar prima dintre acestea este PD-L.
Fostul partid de guvernământ are ocazia să afle, nemijlocit, câți alegători i-au mai rămas și să pornească, astfel, spre parlamentarele din toamnă, de pe o bază corectă. Candidații PD-L, oricât de bine pregătiți ar fi unii dintre ei pentru administrația locală, plătesc cu toții polițele partidului. Calitatea de „pedelist” cu amintirile urâte generate de aceasta – salarii tăiate, pensii mici, aroganță, corupție, scandaluri – ar putea prevala asupra personalității candidaților la primării și consiliile județene, chiar și asupra acelora cu reputație bună. Este un handicap pe care PD-L a încercat să-l amelioreze printr-un truc vizual, înlocuind culoarea portocalie, cu care toată lumea îl identifica în campaniile electorale trecute, cu verdele înrourat, împrumutat din imnul propriu. Schimbând culoarea, partidul, în ansamblu, nu a dat însă refresh, așa că nu poate înverzi în memoria oamenilor și pe listele de vot, ci seamănă, cel mult, confuzie. În orașe, mai ales, el poate conta doar pe nucleul său dur, în zonele rurale funcționând diferite metode de persuasiune, ce i-ar putea aduce bonusuri. Dacă la localele din 2008, s-a situat la o distanță infimă de PSD, depășindu-l chiar la votul politic, pentru consilierii județeni, de data aceasta s-ar putea să nu doboare scorul PNL (liberalii au luat jumătate din voturile primului clasat), rezultat pentru care ar trebui să mulțumească USL, fiindcă l-a scos, la timp, de la guvernare.
Localele reprezintă un test concludent și pentru două partide cu pretenții, care însă nu au trecut prin focul alegerilor, fiind înființate după 2009. UNPR și PP-DD vor afla dacă există sau ba. UNPR, formațiune ajunsă în Parlament pe ușa din dos, este echivalentul PC pe dreapta, dar este posibil să nu egaleze decât cele mai proaste rezultate ale conservatorilor, care, totdeauna, s-au clasat la coadă. PP al lui Dan Diaconescu amintește prin emfază, gălăgie și vidul ideologic de PNG al lui Gigi Becali, de care s-a făcut mare caz și s-a dovedit o gogoașă umflată. Sunt două partide noi, mici și fără trăsături politice distincte, care, atunci când la festinul electoral participă forțe, primesc doar resturile de la masă. De obicei, la alegerile parlamentare nu trec pragul.
Relaxată, astăzi, nu stă decât USL. Cum este compusă din două formațiuni puternice și e bine ancorată în teritoriu, nu poate rata locul întâi. Chiar dacă nu va aduna mai mult decât au obținut PSD și PNL împreună, în 2008, va emite un asurzitor strigăt de victorie. Norocul ei că n-a apucat să guverneze mai mult.