Prima pagină » Puterea Gândului » Cu noul consilier pentru Securitate Națională, Trump – adânc pe calea ambițiilor militariste

Cu noul consilier pentru Securitate Națională, Trump – adânc pe calea ambițiilor militariste

Cu noul consilier pentru Securitate Națională, Trump - adânc pe calea ambițiilor militariste
Distribuie și tu un editorial semnat de Lelia MUNTEANU în Gândul!

Faptul că după demiterea lui Rex Tillerson urmează înlocuirea lui McMaster se știa. Întrebarea a fost în aceste zece zile cine îi va lua locul. Președintele Donald J. Trump a ales cea mai rea dintre variante: John Bolton.

Personajul (69 de ani) e un cunoscut adept al militarismului, diabolic de inteligent și inflexibil, care încă mai susține că invazia Irakului (la a cărui argumentare mincinoasă a contribuit   dintr-o postură minoră – era atunci subsecretar de stat în Administrația Bush Jr.) a fost o idee strălucită.

Numirea lui Bolton în funcția de consilier pe probleme de Securitate Națională a fost anunțată de @realDonaldTrump pe Twitter. Pleacă McMaster, care – conform relatărilor din The Wall Street Journal – îl plictisea pe președinte, oferindu-i de fiecare dată mai multe variante de lucru, argumentându-le pe larg, și vine Bolton cu care președintele nu va avea timp să se plictisească.

Noul consilier are opinii ferme, public exprimate în repetate rânduri, despre principalele teme de politică externă pe care ar trebui să le armonizeze din 9 aprilie cu interesele de securitate ale Americii.

În ce privește Iranul poziția lui e sintetic exprimată în titlul unui editorial publicat acum trei ani în The New York Times – „To Stop Iran”s Bomb, Bomb Iran”. Ce spune cel care  se va muta peste câteva zile în Aripa de Vest a Casei Albe și va trebui să reflecteze la destinul țării sale și al omenirii: „Adevărul incomod este că numai o acțiune militară precum atacul Israelul din 1981 asupra reactorului de la Osirak al lui Saddam Hususein sau distrugerea de către Israel a unui reactor sirian, proiectat și construit de Korea de Nord (actiune pe care oficialii israelieni au recunoscut-o abia în urmă cu câteva zile, n.m.), pot realiza ceea ce este necesar. Timpul e foarte scurt, dar un atac poate încă reuși”. Inamic virulent al fostului președinte Obama, Bolton este, firește, adversar al Acordului nuclear cu Iranul din care Trump va anunța în mai dacă se retrage sau nu (premierul Netanyahu și-a încredințat colaboratorii că da, iar după numirea lui Bolton e foarte probabil ca așa să se și întâmple, dacă nu mai rău). „Iranul e Waterloo-ul lui Barack Obama”, a declarat Bolton în repetate rânduri.

În privința negocierilor de pace israeliano-palestiniene, noul consilier pe probleme de securitate consideră că sunt inutile, iar soluția a două state – o prostie. Propunerea sa: Gaza – la Egipt, Cisiordania – la Iordania.

Koreea de Nord (pregătirile pentru întâlnirea Trump – Kim Jong-un, care va avea loc în vară, sunt în toi) trebuia rezolvată printr-un atac preventiv, crede John Bolton. Rachetele sale amenință coasta de est a Americii, iar politica bățului și a morcovului, practicată de Statele Unite timp de un sfert de secol, s-a dovedit un eșec.

Nu doar democrații sunt îngrijorați de numirea lui Bolton. Veteranul senator Edward Markey a atras atenția că acest personaj în funcția de consilier pe probleme de Securitate Națională este „un pericol pentru poporul american și un mesaj clar lansat de președintele Trump că se pregătește de un conflict militar”. Un fior rece străbate, de azi-dimineață, și încinsul Orient Mijlociu.