Culmea terorismului: atentat live, pe agenția ISIS

Publicat: 07 06. 2017, 23:28

Ținte bine alese sub raport simbolic și al numărului previzionat de victime: Parlamentul și Mausoleul părintelui Revoluției Islamice, Ayatollahul Khomeini. Cel puțin 12 morți, zeci de răniți.

Pentru prima oară autointitulatul Stat Islamic (sunnit) comite atacuri teroriste pe teritoriul unei țări majoritar șiite. Mirarea e că o face în inima Iranului, unde nu s-a semnalat până în prezent nici o celulă ISIS.

Pentru prima oară, agenția de presă a autointitulatului Stat Islamic își revendică atentatele în timp ce acestea sunt în plină desfășurare. Mai mult, furnizează imagini live de la fața locului.

Oficialii iranieni au oferit puține detalii, lucru de așteptat. Cei șase teroriși (dintre care patru au acționat la Parlament și doi la Mausoleu – unul dintre aceștia, se pare, o femeie) fie au fost executați, fie s-au detonat. În afara celor două grupuri, ar mai fi existat și un al treilea, anihilat înainte de a apuca să întreprindă ceva. Întrebarea la care autoritățile se străduiesc în acest moment să răspundă: e câte astfel de cuiburi teroriste mai există în Capitală sau pe teritoriul țării?

Iranienii luptă în Siria și Irak împotriva ISIS, astfel încât răzbunarea autointitulatului Stat Islamic nu e greu de explicat. (Turcii și rușii se confruntă de multă vreme cu astfel de atacuri teroriste). În plus, șiiți fiind, sunniții îi consideră apostați, infideli, necredincioși (în arabă kuffar, pluralul de la kafir).

Fără să o fi declarat încă oficial în orele care au trecut de la atentate, Tehranul îi consider pe saudiți principalii susținători ai ISIS și e posibil să considere atacurile ca o provocare indirectă a saudiților.

Tensiunea în regiune crește de la o oră la alta.

Președintele ErdoÄŸan a cerut Parlamentului să aprobe sporirea numărului de trupe la baza militară turcă din Qatar. De altfel, la puțin timp de la anunțul de izolare a Qatarului s-a arătat în dezacord cu demersul Arabiei Saudite & Co, promițând că va face tot ce îi stă în putință pentru rezolvarea pe cale pașnică a crizei din Golf. Ce leagă Ankara de Doha? Cel puțin două lucruri importante: faptul că, în Siria, sprijină grupările rebele care luptă contra lui Bashar Al-Assad și că îi susțin pe Frații Musulmani. Dacă saudiții vor formula un ultimatum explicit, qatarezii vor fi nevoiți să accepte ruperea relațiilor cu Frații Musulmani, iar aceștia nu vor avea altă soluție decât să ia drumul Turciei.

Conform declarațiilor făcute de ambasadorul Qatarului la Washington (membru al familiei domnitoare de la Doha), țara sa pare gata să accepte tot ce anticipează că i se va propune. Însă șeful diplomației qatareze încă nu și-a revenit din șoc în ce privește Statele Unite: „Există dovezi că Statul Qatar combate terorismul. La Riyadh, Qatarul a fost apreciat când Președintele (Donald J. Trump, n.m.) a menționat baza Al-Udeid și a declarat că rolul Qatarului este esențial în lupta contra terorismului”.

Câtă vreme terorismul n-a fost încă definit la nivel global, fiecare își permite să defileze cu contraterorismul său.