Cum vor opri Trump și Putin turismul macabru de pe Înălțimile Golan
Două lucruri au reținut atenția presei la întrunirea liderilor celor mai bogate țări din lume. Privirile albastre ale doamnei cancelar Merkel îndreptate insistent spre China și lunga întâlnire Trump-Putin.
Despre conținutul celor două ore și douăzeci de minute de discuții între președintele SUA și președintele Rusiei au vorbit public miniștrii de Externe prezenți la eveniment. Rex Tillerson, în câteva declarații ambigue, Serghei Lavrov, pe larg.
Nimic spectaculos – așa cum era de prevăzut – în afara unei concesii inteligente făcute de Putin lui Trump, ca liderul american să se poată lăuda acasă cu iscusința sa în negocieri: acordul privind încetarea focului în sud-vestul Siriei (zona Daraa, Quneitra și Sweida), începând de mâine la prânz.
Astfel de acorduri au mai fost, nu durează mult și n-au altă semnificație decât aceea că, eventual, reduc numărul morților. Mai interesantă e declarația ministrului Lavrov conform căreia soluția politică discutată de cei doi șefi de stat în legătură cu Siria este că, oricum s-ar contura, trebuie să respecte suveranitatea țării. Cu alte cuvinte, președintele Bashar al-Assad va fi parte la negocierile de pace.
Știrea ar fi că acordul de încetare a focului în sud-vestul Siriei va stopa pentru o vreme acel tip de turism macabru care se desfășoară în Israel, de prin 2012: cetățeni înarmați cu binocluri urcă pe Golan, pentru a privi spectacolul războiului din țara vecină…