De altfel, dl Băsescu rămâne prezent, alert și greu de evitat. Ba chiar, în ipostaza sa de om politic important, e, pe alocuri, regretat – mai ales de inamicii săi alături de care a făcut mulți ani o fantastică echipă de zgomote. Fostul președinte continuă să se joace pe sine, așteptând să conteze din nou. Din când în când, mai coboară pe la câte o televiziune care altădată îi era neprietenă. Se vede acolo cu ziariști pe care odinioară îi numea tonomate și adoptă împreună aerul unor veterani dintr-un război de care a uitat toată lumea. Pare la locul său.
Dar televiziunile sunt capricioase. Azi te cheamă, mâine nu. De aceea mereu alertul Traian Băsescu a învățat să folosească Facebook.
Adevărat, în cacofonia de pe internet, unde toată lumea caută să-și confirme prejudecățile, Traian Băsescu pare un pic inadecvat și stângaci. Însă muncește neobosit ca un Sisif sub timpuri împingând la bolovanul relevanței. Are și el, ca orice alt utilizator al rețelei, multe prejudecăți de confirmat. Una dintre ele e aceea care îi spune că a fost un președinte bun, sub supravegherea căruia instituțiile s-au deblocat și au început să funcționeze coerent, ținând seama de interesul și agenda publice. Or nu e cazul. Și cea mai bună dovadă este iureșul stârnit de recenta decizie a CCR privind interceptările.
În timp ce guvernul, președintele, CSAT și procurorii încercau să scoată bolovanul din baltă, dl Băsescu a venit cu o soluție foarte bună: domnia sa cere eliminarea cu totul a SRI din ecuație. Propunerea sună cam așa: „…scoaterea din structura SRI a platformei de interceptare a comunicațiilor, cu tot cu personal, constituirea unei entități independente conduse de judecători și procurori numiți de CSM și asociațiile magistraților, singurii care vor putea aproba mandatele de interceptare și punerea lor în aplicare”.
Valul uriaș de suspiciuni care înconjoară activitatea principalului serviciu de informații al țării justifică fără cine știe argumente suplimentare o astfel de intervenție. O propunere radicală și necesară.
Dar, ca să rămân în zona prezidențială, asta este o propunere dintr-o viață anterioară. Nu a noastră, ci a domnului Băsescu. O viață în care ar fi putut reduce, dacă ar fi vrut, influența serviciilor secrete. O viață în care ar fi putut să se asigure că există un control civil real asupra acestor instituții. O viață în care ar fi putut să mai taie din urechile și orgoliile spionilor, așa cum cere acum actualului guvern să facă.
N-a făcut-o.
Alții trebuie să aibă curaj acum. Unii cu funcții în viața asta.
În ceea ce îl privește pe dl Băsescu, el rămâne în situația paradoxală a fi propriul său dușman. Mai ales când are idei bune