Curaj? Liberă inițiativă? Antreprenoriat? Guvernarea de cârdășie te vrea legat de stat

Curaj? Liberă inițiativă? Antreprenoriat? Guvernarea de cârdășie te vrea legat de stat
Publicat: 06/10/2014, 08:41
Actualizat: 01/02/2019, 20:53

De la București, unde se învârt marile companii, multinaționalele sau oamenii de afaceri puternici, business-ul local nu intră chiar în topul priorităților.

Companiile sunt mult mai mici, iar antreprenorii locali nu sunt atât de cunoscuți la nivel național, „nu trec sticla”, deci pot să nu fie luați în considerare, nu intră în breaking news.

Criza prelungită, lipsa încrederii în viitor, pe care nu îl mai văd, și mai ales mediul economic românesc stresant îi face pe antreprenorii locali să devină mai vocali, să se revolte, chiar dacă acum într-un cadru mai restrâns, în cercul lor din oraș sau din județ.

Ei cred că statul le ia tot prin taxe (taxa pe stâlp) și impozite și nu le dă nimic înapoi, nicio facilitate, nicio autostradă („Parcă aici, în Moldova, vor să rămânem săraci”), nu le aduce niciun investitor străin („Să vină străini nu ne ferim, avem nevoie de investiții în Constanța”), și oricum discută numai cu multinaționalele („cărora le dă HG-uri, iar nouă ne trimite DNA-ul” – București).

Dacă firmele mari au reușit să treacă prin criză mai puțin lovite, companiile românești care activează local au fost lovite în plin, au ajuns pradă Fiscului, băncilor (condițiile de restructurare a creditelor sunt grele, spune un antreprenor) și autorităților locale (Mazăre), iar ca să reziste și să obțină contracte trebuie să fie în același partid care este la putere sau în aceeași camarilă locală.

Antreprenorii locali au început să ridice glasul și la adresa politicienilor, guvernului, statului, dar și la adresa băncilor. „De ce să plătesc eu creditele neperformante?!”, se întreabă Niculae Apostol, proprietarul Kosarom. „M-am dus la bancă cu o analiză din ZF privind costul creditelor și le-am cerut să-mi reducă dobânda (aproximativ două puncte procentuale din costul unui credit nou reprezintă riscul pentru creditele neperformante acordate anterior – n.r.) Cum pot eu să am un cost mai bun pe produs dacă nemții iau credite cu 2%, iar eu plătesc de 3-4 ori mai mul?!”, spune un antreprenor din Brașov. „La un transfer de 5.000 de euro în Austria plătești 5 euro, iar în România la aceeași bancă plătești 25 de euro, de ce?!”, se întreabă un antreprenor din Cluj.

„De ce cresc toate utilitățile, azi gazul cu 5%, apa cu 20%, iar energia cu 10%, le-am dat totul la străini”, se revoltă un antreprenor din Iași. „Acum vine iarna și o să moară toate vânzările” (populația o să trebuiască să plătească facturi mai mari la întreținere), afirmă un antreprenor din Constanța, unde gigacaloria lui Mazăre are cel mai ridicat preț din toată țara.

Toți se întreabă unde se duc banii pe care îi plătesc lună de lună la stat, pentru că nu se vede nimic. Spitalele sunt la fel, nu se mai învață carte, iar tinerii nu știu nimic, nici să țină un ciocan în mână, drumurile sunt la fel de proaste, cu toate că plătesc taxa pe benzină (euroacciza), iar pe politicieni și pe guvernanți nu îi interesează ce se întâmplă cu noi, din partea lor putem să și închidem („Să vină ministrul IMM-urilor din biroul lui și să vadă cu ce ne confruntăm”, a cerut un antreprenor din Constanța).

Am încercat să redau prin câteva fraze culese la întâlnirile pe care le-am avut cu comunitățile locale, în cadrul proiectului editorial ZF „România pe profit”, ceea ce cred și simt acum antreprenorii locali despre cum merge economia (nu merge bine deloc), despre cum este mediul de afaceri local (depresiv). Aceiași oameni de afaceri se uită spre București în speranța unei soluții salvatoare.

Atâta timp cât antreprenorii locali nu își vor face simțită vocea cu mai multă tărie și libertate, atâta timp cât ei nu vor cere socoteală primarilor, parlamentarilor lor, până la urmă miniștrilor, premierului și președintelui, și nu invers, când antreprenorii trebuie să se ducă cu șapca în mână și cu geanta de bani la partid ca să respire, cei de la București nu îi vor băga în seamă.

Fiecare business local are în spate câțiva angajați, cu familiile lor, iar adunați ajung la două milioane, ceea ce reprezintă o forță. Din acest motiv antreprenorii locali ar trebui să fie conștienți de acest lucru și să își folosească această putere la nivel național.

Dacă nu protestați public, dacă nu vă ridicați în picioare, mâine veți fi și mai mult asupriți economic.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Israelul își pregătește răzbunarea pentru Iran: ce ținte sunt luate în vizor și când poate...
Ce se întâmplă în fosta vilă a lui Irinel Columbeanu! Vecinii sunt disperați, nu mai...
FOTO. Ea e gimnasta sexy căreia bărbații i-au cerut apa în care a făcut baie!
Demisii în lanț la o multinațională care le-a cerut angajaților să vină 5 zile pe...
Paul este motociclistul care a murit nevinovat la 18 ani, după ce a fost lovit...
Imagini greu de privit din Israel. Cratere uriașe, resturi de rachete și cartiere distruse în...
Eclipsă inelară de Soare astăzi. De la ce oră și în ce regiune poate fi...
Prințesa Diana și propunerea indecentă făcută de Mohamed Al Fayed: „A ieșit din biroul lui...
Trucul care te ajută să plătești mai puțin la gaze. Factura va fi mult mai...
Topul judeţelor în funcţie de salariul mediu. În Bucureşti se câştigă aproape dublu faţă de...
Ana-Maria Vasiliu l-a înșelat pe Gabriel?! Soacra a rupt tăcerea: "Nu te omoară nimeni degeaba"
Un bărbat a fost atacat de urs în plină zi, în județul Suceava! În ce...
Vedete cu lenjeria intimă la vedere! Topul celor mai transparenți chiloței
Au voie utilajele agricole să circule pe drumurile publice? Cum depășești corect un utilaj de...
Iranul a lansat aproape 200 de rachete către Israel. Atacul a fost „mult mai mare”...
A fost găsită o planetă CA PĂMÂNTUL în jurul unei stele foarte aproape de noi
Decizie pentru românii cu mașini mai vechi de 15 ani. Pot ridica 3.000 de lei...
Top 10 cele mai mari pensii din România. Cu două îți cumperi un apartament de...
Hohote de plâns la Asia Express! Ce echipă a ajuns prima la Irina Fodor, în...
VIDEO China este pregătită de război
Ce mesaj a postat Medana Oprea pe rețelele de socializare: "La fel este și situația...
Cu ce se ocupă Cătălina, fiica lui Constantin Enceanu? A ales un drum diferit față...
BANCUL ZILEI. Bulă face dragoste cu o tipă pe întuneric: - Ce nesimţit eşti!
Muntele Everest este o anomalie în Himalaya, iar cercetătorii au aflat de ce