„Există soluții (…). Sunt soluții punctuale, cu care voi veni în CSAT, pentru ca Guvernul să nu se mai plângă că nu știe ce are de făcut”, declara duminică seara Klaus Iohannis.
Astăzi, după o „analiză foarte serioasă”, de aproape două ore, în CSAT: „Nu am atribuții executive decât în cadrul CSAT, însă voi transmite tuturor instituțiilor soluțiile pe care eu le propun, pentru ca astfel de tragedii să fie prevenite”.
Pas cu pas înapoi, Președintele s-a întors pe firul cauzelor și a schițat o imagine relativ corectă, de turist informat:
„Modificările aduse legilor justiției, valul de pensionări din sistemul de ordine publică și siguranță națională, recursul compensatoriu, toate acestea au generat grave vulnerabilități la adresa securității naționale, cu efecte dintre cele mai dramatice pentru siguranța oamenilor. Am ajuns aici pentru că guvernele din ultimii ani au umplut țara de incompetenți în funcții, au dat afară prea mulți profesioniști, au pus în schimb slugi și oameni incapabili. Corupția și incompetența distrug statul, deprofesionalizează instituții (…) Pe termen mediu, soluția este de a depolitiza tot aparatul de stat, în zonele în care este nevoie de profesioniști. Aceasta nu este o prioritate doar pentru un partid, ci pentru toate. Le cer și celor care sunt acum la putere, dar și celor din opoziție, să își schimbe abordarea față de funcția publică. Pentru că, altfel, se va continua la nesfârșit cu mecanismul pleacă ai noștri – vin ai noștri, și oamenii competenți sunt ținuți pe margine sau, mai grav, alungați din țară (…). Statul român trebuie resetat, cu profesioniștii pe care îi are și pe care îi poate atrage, și cu o conducere politică ce înțelege care îi este rolul – acela de a întări statul, și nu de a-l slăbi, de a îmbunătăți serviciile publice și de a proteja cetățenii și a le garanta o viață mai sigură și mai prosperă aici, în țara lor”.
După tragedia de la Colectiv, spusese: „Sunt revoltat că o astfel de tragedie de proporții s-a putut întâmpla. Nu mai putem continua pe principiul
Dacă Iohannis ar fi pornit „resetarea” din 2015, poate că unele dintre tragediile care i-au însoțit mandatul nu s-ar mai fi petrecut. Nu e târziu s-o facă în al doilea mandat. Nemaifiind posibil însă un al treilea mandat, mi-e teamă că îi va lipsi complet elanul de campanie.