În toți anii care s-au scurs după `89 am considerat-o pe Irina un simbol al inițiativei private românești, mișcându-se cu mult mai mult talent decât mine în afacerile din domeniul IT, în care ne-am pregătit împreună. Firma SIVECO mi se părea o probă solidă că e posibil un capitalism românesc sănătos, liberal, fără propteaua statului.
Greu de descris ce am simțit când am aflat că Socol Irina e arestată pentru evaziune fiscală pe scară mare, circa 10 milioane de euro, între 2009 și 2013, folosindu-se pentru asta și de firme „fantomă” ale țiganilor infractori din Sintești.
Iar acum, odată cu explozia dosarului Microsoft, constat că buna mea colegă Irina s-a ocupat tot timpul, în capitalismul românesc pe care credeam că-l construiește, cu escrocherii ordinare, programe luate de la elevi isteți și vândute Ministerului Educației la de 5 ori prețul, computere și periferice la prețuri umflate de 10 ori. Mită, trafic de influență, evaziune fiscală, furturi de zeci de milioane de euro din banii statului, ăsta era „softul” scris de programatoarea Irina, întreprinzătoarea de mare succes.
Iar alți tineri instruiți în IT se vor fi întrebat în toți acești ani de ce start-up-urile deschise de ei în mod cinstit n-au reușit să crească, să-și vândă produsele și serviciile, multe au dat faliment. Păi, pentru că piața era acaparată de SIVECO și alte societăți de jaf de soiul ăsta, cu strânsa colaborare a Guvernului.
De ce majoritatea colegilor mei și ai Irinei Socol au părăsit țara și cu generațiile actuale de absolvenți ai Automaticii se întâmplă la fel?
Pentru că acest domeniu al Information Technology, emblemă, într-o economie națională, a oamenilor „subțiri”, doxați, engleziți, cu laptopul în față în pat și la masă, se dovedește o uriașă mașinărie de hoție.
Și nu numai românească. Microsoft însemna până acum pe la noi hiperinteligență, mare performanță, tehnologia viitorului. Acum, pentru mulți români, Microsoft va fi numele de cod pentru Macrociordeală.
Și dacă așa e în IT, e lesne de extrapolat cum o fi în alte sectoare…
Subsemnatul, ca IT-ist la bază, mă simt înșelat, dezonorat, batjocorit. Nu vreau să mă gândesc cum se simt simplii cetățeni, pentru care dosarul Microsoft e imaginea capitalismului din România post `89 ca ansamblu de metode pentru jecmănirea lor la sânge de către politicieni și afaceriști, în cârdășie cu mari firme occidentale.
Și nici că Nicolae Ceaușescu ar câștiga din primul tur și aceste alegeri pentru președinția României.