Prima pagină » Puterea Gândului » De ce (nu) mai iubim Steaua

De ce (nu) mai iubim Steaua

De ce (nu) mai iubim Steaua
Steaua și Concordia Chiajna joacă primul meci oficial din acest an. Cum se va descurca echipa campioană fără Bourceanu și fără suporteri în tribune

De Valentine”s Day, Steaua joacă primul meci oficial din acest an, dar va fi un meci trist. Trist, pentru că între jucători și suporteri nu va fi iubire. De fapt, după câte se pare, nu vor fi suporteri aproape deloc.

A terminat pe brânci prima partea a sezonului, a continuat dezastruos în pregătiri și se vede. Câțiva zgribuliți s-au încumetat să cumpere bilete la meciul cu Concordia, dar „cifra de afaceri” pentru acest joc e de mai mare râsul: cel mai ieftin bilet este 5 lei, dar chiar și-așa abia dacă s-au vândut puțin peste 100 de bilete. Probabil că până vineri se vor mai vinde alte câteva sute, dar tot e puțin. Jenant de puțin.

Și nu surprinde. De ce-ar da bani un suporter stelist, ca să vadă ce? Pentru că Steaua vinde pe bandă rulantă fotbaliști care sunt (au fost) trup și suflet alături de echipă, ca să cumpere/împrumute jucători din categoria „s-a născut talent, a murit speranță”.

Dacă Steaua a impresionat cu ceva în mandatul lui Reghecampf, atunci nu poate fi decât spiritul. Campioana României venea ca un tăvălug peste adversari pentru că avea oameni cu suflet de steliști pentru care Steaua era mai mult decât o echipă, era un crez. Doar că ei au plecat sau își fac bagajele. Cum să mai fie Steaua la fel când îți pleacă Chiricheș, Bourceanu și se pregătește Tătărușanu, iar tu te lauzi că l-ai trasferat pe Keșeru, care și-a consumat tinerețea prin liga a doua franceză și pe Sânmărtean, o „tânără” speranță de aproape 34 de ani?! „Sunt stelist de mic” spun toți care se transferă în Ghencea, dar nu toți spun adevărul. Ce treabă au ei cu spiritul Stelei? Probabil că niciuna.

Dar este și o parte bună. Dacă ești stelist adevărat și te bucuri și suferi pentru culorile echipei tale, ai toate motivele să fii dezamăgit și să accepți, în cele din urmă, să te duci în mall cu iubita, în loc să stai la meci. Iar dacă ești stelist doar de conjunctură, și sunt în Ghencea câteva astfel de personaje, te doare undeva de echipă și de spirit, dar te bucură enorm profitul. Pentru că Steaua – inexplicabil pentru orice om cu noțiuni elementare de economie – vinde tot ce poate într-un sezon în care a câștigat multe milioane de euro de la UEFA.

Iar când fotbalul ajunge doar o afacere, una prost manageriată, să nu mire pe nimeni dacă o să vedem din ce în ce mai multe meciuri cu tribune pustii în Ghencea, o imagine dureroasă pentru un club cu milioane de suporteri.