De ce nu poate Dănuț Andrușcă să ia locul lui Tudorel Toader? Grea întrebare.
Grea nu doar fiindcă în Guvernul Dăncilă condus de Dragnea, miniștrii sunt oricând schimbabili unii cu ceilalți. (Îl văd, de pildă, oricând pe Stănescu-Armetică la Cultură și pe Ivașcu interpretând ceva la Finanțe).
Grea pentru că Dănuț și Tudorel au ceva fundamental diferit: celui dintâi îi scoți cuvintele cu cleștele, celui de-al doilea i le îndeși în aforisme, apoftegme, maxime, sentințe și le pui coperți. Cel dintâi se sfiește să gândească, nu carecumva să supere. Cel de-al doilea gândește febril. Avantaj primul – președintele nu i-a cerut niciodată demisia.
Amândoi au cont pe Facebook, dar Dănuț n-a mai postat decât DA la Referendum, pe când Tudorel tocmai s-a pronunțat de patru ori în doar patru ore.
O zi perfectă pentru ministrul Justiției: după și-a luat un scurt concediu astăzi, mâine, joi și vineri, înainte de prânz a început să posteze prima dintre cele patru… cum să le zic?… cimilituri, două adresate celor care „nu vor să înțeleagă”, una celor care „nu vor să priceapă” și una celor care „nu pot sa înțeleagă mecanismele statului de drept”. În primele trei, vorbește pe scurt, justificându-se, despre Comisia de la Veneția (care, trebuie să înțelegem, nu e a unora duși cu gondola) și despre ultima OUG. Fiecare postare se termină cu același avertisment „mesajul va fi șters peste o oră!”, ceea ce și face. A patra conține doar cuvintele „pauză de documentare!” și avertismentul că va fi ștearsă „peste o zi!”.
Întrebarea e dacă trebuie să așteptăm până mâine sau, ca să nu fie prea târziu, să consultăm acum un specialist.