De ce nu poate PNL? Detalii esențiale pe care Ludovic Orban se face că nu le vede

De ce nu poate PNL? Detalii esențiale pe care Ludovic Orban se face că nu le vede
Publicat: 15/04/2018, 11:15

„Iresponsabilii care ne conduc astăzi acționează după principiul „După noi, potopul”. Ne pun în cârcă nouă și copiilor noștri această povară, care va afecta negativ veniturile fiecărui român pe termen mediu și lung. Acesta este prețul pe care îl plătim pentru indiferență și neparticipare la viață publică și la vot. Data viitoare mergeți la vot și să nu îi mai votați niciodată!”, i-a îndemnat Orban pe alegători, sâmbătă, printr-o postare pe Facebook.

În ceea ce privește remarca acestuia referitoare la faptul că datoria publică a României a crescut cu 5,5 miliarde de euro, în condițiile în care PSD nu a realizat investiții notabile, și că banii au fost „azvârliți în pomeni electoraliste”, putem fi de acord. Dar că această situație este cauzată exclusiv de indiferență și neparticipare la vot a românilor, mi se pare o dovadă de existență la marginea realității a liderului liberal.

În primul rând, această situație a fost provocată de o „prestație” lamentabilă a PNL, aflat de ani buni într-o „opoziție” lâncedă și colaboraționistă.

Atunci când i-a convenit, nucleul politic al PNL a trântit meciurile cu PSD, fără apăsare. Este inutil să reiau aici vechea discuție despre sprijinul pe care liberalii l-au oferit, în diverse ocazii și pe diverse proiecte de lege, social-democraților, lăsând impresia unei opoziții de fațadă.

Cum s-a ajuns, însă, la o structură politică în care PSD a surclasat dreapta, fără drept de apel, este o altă discuție, și are legătură, exclusiv, cu strategiile politice defectuoase pe care PNL le-a aplicat, cel puțin, din 2012 încoace.

Monstruoasa coalizare cu PSD, sub deviza „Băsescu trebuie să plece cu orice preț”, a terminat ca imagine și credibilitate PNL, la dreapta eșicherului, partidul continuând să scadă în sondaje, o dată în plus, în momentul ruperii USL.

Ca să greșești de două ori, cu atâta impetuozitate, într-un timp atât de scurt – formarea USL, urmată, la scurt timp, de distrugerea alianței, mișcare politică imputată, ulterior, lui Crin Antonescu, recte PNL -, nu poate fi decât o dovadă de aventurism politic, de nepermis unui partid de talia PNL.

Au urmat, pe acest trend negativ, alte două gafe de proporții: campania pentru prezidențiale, la capătul căreia Iohannis s-a ales pentru Cotroceni doar cu aportul decisiv al aroganței lui Ponta și a staff-ului său (PNL fiind incapabil să-și propulseze candidatul pe primul loc, pentru turul întâi), și penibilul război fratricid, desfășurat în campania electorală pentru alegerile locale, la București (cu consecințe dezastruoase).

Ca să nu mai vorbim de poziționarea confuză față de guvernarea tehnocrată – în urma căreia a decontat toate minusurile cabinetului Cioloș, deși, susținuse guvernarea în discuție la „paritate” cu PSD – sau de umilința la care a fost supus de premierul Dacian Cioloș, care s-a lăsat rugat, în zadar, să preia partidul pentru a-l conduce (sau întări) în alegeri.

Sigur, au existat și nuanțe de gri în aceste căutări. Or fi existat și câteva pozitive pe parcurs. Nota predominantă, însă, rămâne aceea a unui partid slab, slăbit și mai mult de o fuziune complicată și generatoare de permanente conflicte intestine.

Acestea sunt, în mare, premisele instalării dezinteresului manifest al electoratului, care a condus la „neparticiparea la viața publică și la vot”.

Ele au fost generate, în primul rând, de instalarea în masa electoratului a sentimentului de neîncredere în puterea de organizare a partidelor de dreapta, apoi de lipsa coeziunii, a unui front comun care să potențeze, în contextul dat, un semnal coerent în menținerea unui tablou general de echilibru, și, în ultimă instanță, a unei„redute” funcționale.

Iar Ludovic Orban și PNL ar trebui să țină seama de întregul context, atunci când sunt tentați să acuze, exclusiv, electoratul.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un tsunami uriaș s-ar putea produce în Marea Mediterană până în 2030. Experții au avertizat...
TOP 20 sexy vedete care au arătat tot! S-au încurcat în…pantalonașii buclucași!
FOTO. Antonela, răsfățată de milionarul Paszkany! Așa arată tânăra care primește orice dorește
Salman Khan și Iulia Vântur, primele imagini de la nuntă! Filmarea cu ei a scăpat...
Un copil pierdut acum 28 de ani într-o gară chineză și adoptat în Olanda începe...
Vali a murit înecat la Costineşti! Ce le-a zis prietenilor înainte: 'Dacă păţesc ceva...
Până la ce vârstă ar trebui să trăiești pentru a te bucura de întreaga contribuție...
Tânăr bătut și băgat cu forța în portbagaj de cinci rude. Agresorii au altă variantă...
Imaginile durerii de la înmormântarea familiei din Suceava, ucisă de un șofer de TIR
Meteorologii ANM au emis prognoza meteo pentru ziua de luni, 8 iulie. Ce temperaturi vom...
Cod roşu de senzualitate! Vedetele au făcut spectacol în public pe plajele din România
Publicație britanică, despre Dacia Duster: Nu e mastodont electric de 400 CP...
Companiile Leonardo din Italia şi Rheinmetall din Germania vor să construiască cel mai puternic tanc...
Forme CIUDATE, observate în atmosfera superioară a Pământului
Se poate rămâne imediat FĂRĂ PERMIS. Anunț venit astăzi, 7 IULIE: Prevederi imposibil de aplicat
John Cena se pregătește să se retragă din wrestling. Ce și-a propus
Grasu XXL, în lacrimi pe scena de la Neversea 2024. Artistul a reușit cu greu...
Perle la BAC 2024. Ireal ce au putut scrie: „Noi nu am studiat nuvela. Pe...
Miracolul prin care Lidia Buble a fost vindecată de psoriazis, după ce tratamentele medicilor nu...
Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta...
BANCUL ZILEI. Bulă la ora de Anatomie. Profesoara: – Bulă, ce este coloana vertebrală?
„Celulele timpului” din creier ar putea fi mai cruciale decât am crezut vreodată
×