De ce știrile false nu vor dispărea niciodată

De ce știrile false nu vor dispărea niciodată
Publicat: 16/08/2017, 15:22
Actualizat: 16/08/2017, 18:38

Robert Feldman, psiholog la University of Massachusetts, a studiat timp de zece ani minciuna. El a descoperit că într-o conversație obișnuită de 10 minute, 60% dintre oameni spun cel puțin o minciună, pentru a fi plăcuți mai mult de către cei din jur sau pentru a părea mai competenți. De cele mai multe ori acest lucru se întâmplă fără să fie forțați să mintă. Potrivit psihologului, majoritatea oamenilor nici măcar nu realizează că au spus o minciună până când nu văd înregistrarea video a conversației la care au luat parte. Acest lucru mă duce cu gândul la o afirmație pe care am auzit-o în adolescență la o rudă, o persoană care a recunoscut mereu cu nonșalanță că minte frecvent: „Mint atât de mult încât uneori cred și eu [propriile minciuni]”.

Știrile sunt comunicate verbal sau scrise de oameni, care mint frecvent, fie forțați de împrejurări, fie pentru a transmite unmesajmai puternic sau pentru a obține anumite foloase. Știrile nu sunt produse doar de publicații, ci și de Ionel, care relatează pe Facebook despre accidentul rutier la care a fost martor sau nedreptatea pe care a văzut-o la piață. Totodată, deseori știrile sunt produse de persoane care au cunoștințe reduse într-un anumit domeniu, iar fără să vrea transmit informații false, incorecte. Astfel, ținând cont de aceste aspecte, cred că putem afirma că majoritatea articolelor disponibile pe internet includ neadevăruri.

Ce este, până la urmă, o știre falsă? Un articol de satiră (vezi cazul publicației Times New Roman, sancționată de Facebook recent), o știre care include un element care nu este adevărat, dar în cea mai mare parte este corectă sau una falsă în cea mai mare parte, dar care include și fapte care sunt adevărate? După părerea mea, toate cele trei cazuri pot fi considerate știri false de către algoritmii dezvoltați de Facebook sau Google. Să scapi de știrile false ar însemna să elimini cea mai mare parte a conținutului de pe internet.

Cred că doar oamenii, folosindu-se de propriile instincte, filtre și cunoștințe, pot decide care informație este corectă și care nu. De aceea, nu strică să verificăm un subiect care ne interesează și influențează viața din mai multe surse, în epoca în care avem acces la mare parte din cunoștințele lumii prin câteva apăsări pe ecranul smartphone-ului. Mai mult, putem selecta ca surse de informații oameni, bloguri și organizații media cu o reputație bună. Facebook și Google nu promovează creatorii de conținut credibili în mod special, deoarece au tot interesul ca oamenii să își ia doza de știri zilnice prin intermediul lor, nu să meargă direct pe site-ul X.

Singura soluție prin care pot fi combătute – nu eliminate, deoarece este imposibil – știrile false este, în opinia mea, educarea cetățenilor. Nu mă refer la educarea în legătură cu acest fenomen (probabil că o mare parte dintre români nici nu știu că există această dezbatere), ci crearea unui sistem de învățământ performant, care să le asigure oamenilor cunoștințe de bază solide, despre politică, economie, geografie ș.a. Este ușor să manipulezi, prin informații false, cetățeni care cred că soarele se învârte în jurul planetei noastre sau că vrăjitoria există. De aceea cred că în prima linie în războiul împotriva știrilor false trebuie să fie guvernele, nu Facebook sau Google.

Nu în ultimul rând, ar fi bine să ne educăm fiecare astfel încât să mințim cât mai puțin. Pentru că de la o minciună mică spusă azi putem ajunge, peste cinci ani, să mințim atât de mult încât să credem chiar și noi, la fel ca ruda mea, neadevărurile pe care le spunem.

Adrian Popa este Redactor Șef al Go4It

Tags:
Adrian Popa
Adrian Popa este Editor of the Day la Gandul.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Motivul pentru care un român nu mai are voie să calce timp de un an...
Gabi Bădălău, decizie RADICALĂ după ce a pierdut procesul cu Claudia Pătrășcanu! Ce urmează să...
FOTO. Gafă uriașă a uneia dintre cele mai frumoase femei
Anchetă în Timiș după ce, în spațiul public, au apărut informații că o tânără s-ar...
Doliu uriaș! A murit actorul din „Liceenii”. Anunțul trist a fost făcut de Teatrul Național...
VIDEO. Momentul în care cântăreața greacă Marinella se prăbușește pe scenă. Artista a suferit un...
Acuzații de „blat” la adresa Antena 1, după ce Nicolai Tand și Sorin Brotnei au...
Mihaela Rădulescu, apariție de infarct la 55 de ani. Decolteul uriaș a făcut victime! Fanii...
Debit triplu pe Dunăre şi Cod Roşu de ploi adus de ciclonul Ashley. Când se...
"Am murit pe masa de operație, iar ce am văzut apoi e foarte diferit de...
Parada de 1 decembrie 2024 ar putea fi mutată în altă zi! Care este motivul...
Pictorial de senzaţie cu cei mai obraznici 'iepuraşi' din România. Andreea Bălan, Anda Adam, Lavinia...
🔥 Preț bun la Dacia Duster III! Descoperă reducerile și dotările!
Premierul Marii Britanii se va întâlni cu Ursula von der Leyen pentru îmbunătăţirea relaţiilor cu...
Ultimele zile de PACE și primele zile de război în Europa
Pedeapsă pentru Băsescu. Fostul președinte al României NU a scăpat nepedepsit
Trucuri pentru curățat husa de la telefon. Cum devine impecabilă
Ce a putut să facă un român la ușa apartamentului său, pe scara blocului. Ceilalți...
Ana Maria Vasiliu, înmormântată în rochia de mireasă! Detalii cutremurătoare
A renunțat Flick la prieteni pentru relație? „Eram văzut ca eternul burlac, petrecăreț. Eram petrecărețul...
Surpriză de neuitat pentru Livia Eftimie! Cum i-a celebrat Spike ziua de naștere
BANCUL ZILEI. Bubulina către Bulă: - Să nu se însoare cu proasta aceea!
Joe Biden a promis că va da Ucrainei „ultimul cent” înainte să plece de la...