De la alianța antiBăsescu, la coaliția antiPonta
De ce vrea dl Ponta să înceapă chiar de astăzi, după cum spune, discuții cu liderii PNL, care doresc refacerea USL, defuncta alianță cu liberalii, împăiată de pesediști și pusă-n vitrină, ca și cum ar fi vie? Din cauză că, dacă ascultă cu atenție, viitorul nu sună liniștitor. Adică peste Marșul gloriei, care-i umflă, de pe-acum, pieptul, de emoție, se suprapun acorduri amenințătoare din Corul briganzilor, iar dl Ponta și compania, vigilenți, și-au propus să-i împiedice pe aceștia din urmă să formeze o trupă și să se expime într-un glas. Fiindcă alianța de dreapta despre care vorbesc șefii opoziției se anunță a fi, în realitate, o coaliție anti Ponta.
Președintele Băsescu a spus-o clar – „Obiectivul meu este ca, pană în noiembrie, acest om să ajungă la un nivel la care să nu mai poată deveni președintele României” -, iar liberalii, chiar dacă nu au sărit imediat, să-i cânte în strună, fără îndoială o gândesc. În mod ironic, roata politicii s-a întors, Victor Ponta generând, asemenea lui Traian Băsescu cu ani în urmă, suficientă aversiune printre opozanți, încât adversari ce păreau ireconciliabili, precum președintele plus partidul lui și PNL, să se apropie. Nu foarte demult, Ion Iliescu milita pentru izolarea politică a lui Băsescu, pentru ca astăzi, acesta din urmă să acționeze pentru izolarea politică a lui Ponta. Dacă PNL, PD-L, PMP, FC vor reuși să construiască o platformă comună, susținând un candidat unic la președinție, atunci prezidențiabilul Ponta va avea cu adevărat motive de îngrijorare, nefiind exclus să piardă alegerile. Aceasta ar antrena după sine destabilizarea și, în cele din urmă, înlăturarea USD de la guvernare, caz în care carierei politice a actualului prim-ministru i s-ar pune punct. Or tocmai acest coșmar vrea să-l evite, declarându-se disponibil să discute cu lberali.
Crin Antonescu l-a refuzat categoric pe primul ministru („PNL nu acceptă mită”) și, în aceste condiții, ce este de făcut? Nimic din ceea ce strategii PSD să nu fi încercat deja. În primul rând, dl Ponta va mai relua invitația care, oricum, nu lui Crin Antonescu i se adresa, ci liderilor centrali și locali, care se simt amenințați, după scorul mediocru, obținut de partid. PSD speră că aceștia și antibăsiștii radicali vor rupe o bucată din PNL și o vor duce în curtea sa, astfel încât să justifice afirmația „USL trăiește”. În al doilea rând, dl Călin Popescu Tăriceanu – urgent întors în PNL pe ușa din dos, după ce a împărțit patul cu pesedișii, vreo două luni, primind pentru serviciile domniei sale, șefia Senatului – va încerca să profite de vidul de putere creat prin demisia în bloc a conducerii, ca să potențeze curentul pro pesedist și să-l mâne la dl Ponta. Deviza lui este „Să nu-i predăm partidul lui Băsescu!”, deși niciun liberal nu vrea așa ceva. Astăzi, „ședința USL”, cu premierul în capul mesei, s-a desfășurat în cabinetul președintelui Senatului. Au venit numai trei liberali, dovadă că prostituția politică, practicată cu atâta talent de dl Tăriceanu, nu e foarte tentantă.