De la pudoare la neobrăzarea pudică

De la pudoare la neobrăzarea pudică
Publicat: 14/09/2017, 22:58
„Cărticica” pe care o invoca Papa Francisc în Columbia e la origine un articol publicat în 1991, înainte de a deveni episcop de Buenos Aires.
După ce adunat-o între coperți, în urmă cu câțiva ani președintele Senatului Italian a distribuit-o fiecărui parlamentar.
A fost tipărită și la noi, la Editura Arhiepiscopiei Romano-Catolice din București, în 2014, în traducerea doamnei Liana Gehl, cu o prefață semnată de monseniorul Ioan Robu.
„Iată o carte care ar trebui tipărită în câte un exemplar pentru fiecare român” nota arhiepiscopul Robu în cuvântul introductiv și explica: „te simți vizat ca persoană, îți dai seama că nici tu nu ești străin de această boală – căci e o boală, după cum dovedește Papa – și totodată înțelegi că boala îi poate atinge pe toți (…). Dar forța scrierii constă mai ales în aceea că, deși vizați, nu ne simțim condamnați”.
Încerc să scot ceea ce mi se pare esențial din câteva zeci de pagini și să nu parafrazez strivind adevărul plin de frumusețe al textului.
„Corupție e un cuvânt încărcat – ein geladenes Wort, cum spune teologul Gerhard van Rad – un cuvânt încărcat de semnificații contemporane (…)”.
„Nu trebuie să confundăm păcatul cu corupția (…). Am putea spune că păcatul se iartă, dar corupția nu. Tocmai pentru că la baza tuturor atitudinilor corupte se află o săturare de transcendent: în fața lui Dumnezeu care nu Se satură niciodată să ierte, omul corupt se înfățișează drept suficient sieși, declarându-se sănătos; cu alte cuvinte, se satură să ceară iertare (…). Omul corupt nu-și percepe starea de corupție”.
„Corupția, mai mult decât iertată, trebuie vindecată”.
„Păcătosul, când se recunoaște ca atare, admite într-un fel sau altul falsitatea comorii de care s-a lipit sau se lipește („ Căci acolo unde este comoara ta, acolo va fi și inima ta”, Matei 6,21, n.m.). Omul corupt, în schimb, și-a supus viciul la un curs intensiv de bune maniere. El își ascunde adevărata comoară nu ferind-o de privirile celorlalți, ci reelaborând-o, astfel încât să devină acceptabilă din punct de vedere social (…). Coruptul se erijează în judecător al celorlalți – el este măsura comportamentului moral”.
„Coruptul este lipsit de speranță. Păcătosul speră să fie iertat, coruptul nu, căci el nu se simte păcătos, el triumfă (…)”.
„Corupția ne face să pierdem pudoarea care păzea adevărul, acea pudoare care făcea posibilă veracitatea adevărului. Pudoarea care păstra, pe lângă adevăr, bunătatea, frumusețea și unitatea ființei. Corupția se mișcă în alt plan decât pudoarea: situându-se dincoace de transcendență, în mod inevitabil trece dincolo în pretențiile și complezența sa. Astfel, corupția a parcurs traseul care duce de la pudoare la neobrăzarea pudică”.

La acest paragraf, Jorge Mario Bergoglio face câteva tălmăciri de subsol: „Prostituția e un păcat, iar prostituatele sunt numite femei cu viață ușoară sau femei ușoare. Din punct de vedere social, sunt considerate ființe execrabile, deoarece contaminează cultura și buna educație etc etc. Dar aceeași persoană care rostește aceste cuvinte merge la nunta unei cunoștințe care se află acum la a treia căsătorie (după două divorțuri) sau e de acord ca X sau Y să aibă din când în când o mică aventură (cu condiția să fie de bon ton) ori să se publice dezamăgirile amoroase ale cutărei sau cutărei actrițe de cinema care schimbă partenerii ca pe pantofi. Iată unde vreau să ajung: există o diferență între prostituată și așa-zisa doamnă fără prejudecăți. Prostituata încă nu și-a pierdut pudoarea și știe că nu e bine ceea ce face. Însă doamna fără prejudecăți se află, în aparență, dincolo de pudoare, într-o atitudine de neobrăzare în virtutea căreia convențiile sociale fac din ea o persoană pudică”.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Bianca Drăguşanu s-a dezlănţuit și… Gabi Bădălău a spus totul, după scandal: ordin de protecție?!...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Rusia, repetiție pentru un posibil atac nuclear. Ce sistem american poate distruge rachetele intercontinentale ale...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un bărbat a sunat la 112 să anunțe că un hoț i-a intrat în casă....
Putin a anunțat că Rusia a lovit Ucraina cu o nouă rachetă, cu nume de...
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
România, lovită de un al doilea val de ninsori, ploi şi viscol de joi seara....
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
Ce se întâmplă cu pensiile românilor după ce Guvernul a rămas fără fonduri! Cu ce...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Cooperare între compania cehă CZ şi compania românească Transcarpat Sportours International. Puşca de asalt CZ...
Află aici ADEVĂRUL! De ce pare totul PLAT dacă Pământul e rotund?
Se schimbă permisele auto. Decizia luată la Guvern pentru șoferii români
Analiză. Locul din România în care se trăiește cel mai bine. Orașul din care toți...
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
1 din 10 copii, victimă a violenței în primele două luni ale anului școlar