Prima pagină » Puterea Gândului » Deșteptarea! Lumea s-a schimbat

Deșteptarea! Lumea s-a schimbat

Deșteptarea! Lumea s-a schimbat
Președintele Hollande a întreprins azi-noapte câteva raiduri de bombardament electoral deasupra Siriei, vizând obiective din capitala autointitulatului Stat Islamic - Raqqah.

Acțiunea militară a Franței a avut menirea de a-i mai răcori pe parizieni și de a mai subția procentele în sondaje ale extremiștilor de dreapta, înaintea alegerilor. O mișcare tactică profund emoțională, vizând o țintă simbolică, tocmai tipul de răspuns pe care îl provocase Daesh (acronimul arab al autointitulatului Stat Islamic, folosit frecvent în Orientul Mijlociu – am mai explicat asta). Faptul că președintele Hollande e condus de emoție și nu de rațiunea rece contează mai puțin. Discursul său de astăzi, în care cerea modificarea Constituției e, întâi de toate, o manevră electorală, menită să capeteze bunăvoința simpatizanților doamnei Le Pen.

Important e că Rusia și Statele Unite își dau mâna, admițând, în sfârșit, că ISIS nu poate fi stârpit altfel. În spatele lor, vor trebui să coopereze țări și formațiuni cu interese divergente. Ba chiar, dușmanii de moarte – șiiți iranieni și ai milițiilor Hezballah cu suniții din Arabia Saudită și Qatar.

Punctul nevralgic – Bashar Al-Assad – e pus între paranteze. Marile puteri au convenit că, peste un an și opt luni, în Siria vor fi alegeri libere. Fapt pentru care, la reuniunea asupra Siriei, care a început sâmbătă la Viena, până și Laurent Fabius, ministrul francez de Externe, a lăsat-o mai moale cu Assad. (Cum bine observa Fabrice Balanche, un distins expert în problemele siriene, obsesia anti-Assad a tulburat vreme îndelungată judecata și deciziile multor lideri de la Paris).

Devine clar, în sfârșit, pentru liderii lumii că soluția e una singură: distrugerea rapidă și totală a autointitulatului Stat Islamic. Deziderat imposibil de îndeplinit exclusiv din aer, fără sprijin de la sol. Iar susținerea de la sol înseamnă armata lui Bashar Al-Assad, bravele miliții kurde Peshmerga, milițiile Hezballah, trupele speciale iraniene și milițiile șiite irakiene.

Pe de altă parte dar în aceeași ordine de idei, nici Germania, nici Marea Britanie nu au dat înapoi de la planul privind primirea refugiaților. Se vor institui filtre mai severe, mai performante, fiindcă a expulza refugiații din Europa sau a refuza să-i primești înseamnă să faci jocurile Daesh.

Decizii radicale, dinamice, de vineri noaptea până duminică, pe care lumea, ocupată cu comemorările, atentă la gesticulația politică a președintelui Hollande, n-a apucat încă să le observe…

Mâine – un subiect de-a dreptul captivant: cum au ieftinit rușii războiul contra ISIS în Siria.