Deținutul-model Adrian Năstase numără zilele petrecute în închisoare. În cea de-a 194-a zi, socotită începând cu ora aproape fatală din 20 iunie, le trimitea cititorilor, pe blog, „Un origami pentru 2013″, iar în cea de-a 193-a, calculată fără săptămâna petrecută la Spitalul de Urgență, Comisia penitenciarului Jilava își dădea avizul, într-un raport laudativ, pentru eliberarea condiționată.
Cum întrunește condițiile legale și are un comportament exemplar, domnul Năstase va mai petrece, probabil, cel mult o lună în spatele gratiilor, dacă procurorii nu fac recurs, iar ieșirea sa din pușcărie, va fi la fel de mediatizată ca și intrarea. Televiziunile se vor bate să-l surprindă în primul minut de libertate, să-i smulgă o declarație și să-l aducă în studio, unde să povestească, în premieră, cum e viața de VIP în penitenciar. Își va face, astfel, o spectaculoasă revenire în spațul public, pe care, în ciuda recluziunii, nu l-a părăsit nicicând.
La cele nouă dezbateri, o conferință, două cărți, o lucrare științifică, care i-au adus o reducere a pedepsei cu 45 de zile din 730, comisia a uitat să adauge activitatea de blogger și de editorialist a dlui Năstase.
Fostul prim-ministru, cititor și și scriitor pasionat, nu numai că s-a salvat, prin ocupațiile intelectuale, de la rutina deprimantă a închisorii, ci a interacționat în mod superior, aproape academic cu colegii, prin conferințe și dezbateri, unele pe teme politice (nu mă îndoiesc că a fost și un pesedist model), găsind – cum el însuși mărturisește – un auditoriu receptiv și devenind, în lumea dură a Jilavei, un tovarăș de suferință popular.
Nu a fost, așadar, un simplu condamnat pentru corupție care își ispășește sentința, ci „profesorul” Adrian Năstase, predând la o altfel de universitate. Dar, mai presus de toate, fostul lider PSD este primul deținut din România, care reușește, din arest, să mențină o legătură publică cu exteriorul, prin blog și editoriale politice. Din luna august, și-a reluat colaborarea cu Jurnalul Național, unde comentează, o dată pe săptămână, evenimentele cele mai importante, iar blogul său este împrospătat din două în două zile, cu impresii, opinii și analize.
În ultima postare, vorbește despre reforma și contrareforma în Justiție, prezentându-se pe sine, prin legile și măsurile adoptate când era premier, drept reformator, iar pe cuplul Băsescu-Macovei drept promotor al contra reformei. Este limpede că dl Năstase a vrut să-și păstreze, pe perioada de izolare forțată, locul în viața publică, spre a-și face, după eliberare, o reintegrare ușoară în politică și pe ecrane, ca și când ar fi revenit dintr-o vacanță mai lungă. Și, iarăși nu mă îndoiesc, politica îl va primi ca pe un erou, iar ecranele îl vor sorbi cu nesaț.