Încă de la 21.30 ora Turciei (23 ora locală), ministerul iranian de Externe a organizat ceea ce noi am numi o celulă de criză, ministrul Muhammad Javad Zarif primind personal toate notele diplomaților săi de la Ankara. Asta în contextual în care ErdoÄŸan, așa cum a declarat, a fost informat despre puci abia în jurul orei 20, serviciile secrete nedorind să-l… deranjeze din vacanță. Fapt care a dat loc zvonurilor, lansate de la Tehran, cum că rușii au fost cei care l-au avertizat primii pe Sultan despre ce i se pregătește.
Spre deosebire de mulți alți lideri ai lumii, președintele Hassan Ruhani și-a declarat fără echivoc sprijinul pentru regimul ErdoÄŸan, înainte ca soarta loviturii de stat să fie decisă. Într-una dintre convorbirile telefonice purtate cu omologul său turc, după eșecul loviturii de stat, Ruhani i-a spus: „A fost un test pentru a vă identifica prietenii și dușmanii, dinăuntru și dinafară”.
Ministrul adjunct responsabil cu zona Asia-Pacific, Ebrahim Rahimpur, a explicat sintetic demersurile Iranului „Am reușit să consolidăm încrederea în relațiile noastre cu Turcia, reparând legăturile deteriorate, în focul unuia dintre cele mai dificile momente”.
Același proces de consolidare a încrederii l-a urmat și Rusia în ultimele zile, răsplătită fiind, deocamdată, de informația că piloții care i-au doborât avionul în noiembrie anul trecut sunt printre trădători.
Adică printre cei care vor avea un cimitir al lor, dacă pedeapsa cu moartea va fi reinstaurată. „Am ordonat rezervarea unui spațiu care va fi numit Cimitirul Trădătorilor”. Toți cei care vor trece pe-acolo îi vor blestema și nu se vor putea odihni în mormintele lor”, a declarat primarul Istanbulului.
Faptul că Rusia și Iranul – care, în Siria, sunt inamici ai Turciei – își dau mâna acum să-l sprijine pe ErdoÄŸan e semnul că arhitectura de securitate regională începe să fie redesenată, în tușe groase, fără ca noi să apucăm să tragem o linie.