Domnul Moon, spre Casa Albastră
Avocat specializat pe drepturile omului, Moon Jae-in (64 de ani), candidatul Partidului Democrat, are – conform sondajelor – prima șansă să ajungă la Casa Albastră (sediul președinției).
Însă programul său electoral încurcă multe ițe, în țara unde primul președinte femeie, doamna Park Geun-hye, a fost obligată să demisioneze în martie, sub grele acuzații de corupție.
În primul rând, poziția lui Moon față de Coreea de Nord: mai puțin intransigentă, deschisă dialogului: „Nu putem nega că Kim Jon-un e conducătorul poporului nord-coreean. Nu avem de ales decât să îl recunoaștem ca interlocutor, fie că exercităm presiuni și impunem sancțiuni asupra Coreei de Nord, fie că purtăm un dialog”.
Nu doar în ce privește frații din nord viitorul posibil președinte are abordări opuse față de ale fostei administrații, intenționând ca, în scopul reducerii tensiunilor în Peninsulă, să îl așeze la masa tratativelor pe Kim Jong-un, ci și în privința relațiilor cu China – partener strategic și cel mai important partener comercial al Coreei de Sud. Fapt pentru care a promis că ia în calcul reanalizarea oportunității sistemului antirachetă THAAD, pe care, tocmai din acest motiv, americanii se grăbesc să-l instaleze.
Cât privește relațiile cu Japonia, sunt toate șansele ca tensiunile dintre cele două țări, amândouă aliate ale Americii, să se adâncească. Moon Jae-in a declarat că va renegocia ceea ce s-a numit „acordul istoric” între Tokyo și Seul, semnat în 2015, referitor la femeile coreene obligate, în Al Doilea Război Mondial, să lucreze ca dame de companie în bordelurile armatei imperiale japoneze. (Cele 7,5 milioane de euro despăgubiri păreau să fi încheiat definitiv conflictul). La aceasta se adaugă disputele teritoriale (insulele Dokdo – Takeshima, cum le spun japonezii care le revendică).
A 13-a economie a lumii a început să aibă probleme de competitivitate a produselor (chiar dacă regimul investește peste 4 la sută din PIB pentru cercetare și inovare), rata șomajului a crescut sensibil în rândul tineretului, standardul de viață s-a diminuat și polarizarea economică s-a adâncit, iar favoritul la președinție a promis că le rezolvă pe toate. Calul de bătaie al campaniei sale – corporațiile și relațiile lor toxice cu Statul.
Contracandidații l-au etichetat pe Moon drept anti-american, dar – dacă va ajunge președinte, într-o republică prezidențială – alianța militară puternică, cimentată în decenii, dintre Casa Albastră și Casa Albă nu va fi cu nimic știrbită. Mandatul e unul singur, Conform Constituției, și doar de cinci ani.