Dragi români din străinătate, i-ați da lui Victor Ponta 10 euro în fiecare lună?

Publicat: 02 02. 2015, 08:43

România prin ochii unui amic stabilit la Paris de mai bine de 10 ani, care muncește legal, cu acte, este căsătorit acolo și are și copii: vine aici vara trecută să-și vadă familia în vacanță. Coadă la vamă, gropi, scrâșnește mașina Honda la fiecare hop peste care trece. Șosele cu o bandă, bucăți de drum pe care e imposibil să mergi cu mai mult de 40-50 de kilometri la oră. Faci acasă, până la destinație, mai mult decât petreci bătând Europa invers. Mizerie, polițiști nepoliticoși, semafoare stricate, sensuri giratorii… fără sens. În vacanță, soția ajunge la urgențe pentru că a suferit o toxiinfecție alimentară, după ce a mâncat la un restaurant din oraș. Deshidratată, cu frisoane, dureri de burtă, stări de vomă și leșin, e ținută niște ore pe holurile spitalului. „Am trăit o umilință extraordinară. Îmi era rău, mă ridicam de pe scaunul de așteptare și alergam la toaleta mizerabilă a spitalului. Nu ne vom întoarce niciodată aici, pentru că nu se schimbă nimic. Nu vreau să îmi cresc copilul în țara asta furată în fiecare zi”. 
 
Premierul Victor Ponta visează cu ochii deschiși și voce tare la cum ar putea să încaseze câte 10 Euro pe luna de la cei 3 milioane de români care au plecat la muncă, în străinătate: „Știu, se spune că trimit bani acasă, dar nu-i trimit la școli, la spitale, la drumuri, la pensii sau la șomaj. Ii trimit pe căi private, foarte bine acest lucru. Dar gândiți-vă, dacă cei trei milioane ar cotiza cu zece euro pe lună la bugetul social al României, ar fi o contribuție pe care am simți-o”. Mi-aș permite să îi atrag atenția lui Victor Ponta că „se spune că trimit” nu e o exprimare fericită. Chiar trimit, nu e o legendă. Oamenii ăștia pompează, în fiecare an, miliarde de Euro în economia țării.

Rețelele de socializare au vuit, ieri, imediat după această declarație. Sunt legitime întrebările românilor din diaspora. 
 
Sebastian Stan, stabilit afară, are altă replică pentru Victor Ponta, exprimată pe Facebook: „Guvernul României ar trebui să-i despăgubească pe românii care au votat in diasporă in noiembrie 2014. Votul Diasporei costă ! (…) Aceștia au cheltuit bani pentru transport, hrană etc”. 
 
Chiar, oare cum de s-a gândit cum să ia bani celor pe care i-a umilit, dar nu se gândește cum să repare gestul antidemocratic din noiembrie 2014?
 
Ramona Strugariu, altă româncă de afară: „Păi de ce, măi, Victore? Ia zi drept, dacă ți le dăm, ce faci cu ele? Pe la care popi le mai împarți? Hai să instituim, mai bine, nu dublă, ci triplă impozitare. O dată țara-mumă, o dată diasporă și-a treia oară aia pe care-i doare fix acolo și de una și de cealaltă”.
 
Ce ar face Guvernul Ponta cu banii colectați? De ce ar fi de acord, vreodată, un român plecat în străinătate, să contribuie la sistemul social din România? Unde vor fi deturnați acești bani? Îi vor folosi ca să le dea pomeni electorale conaționalilor care s-au învățat să trăiască din ajutoare de la stat? Eventual în comuna din Botoșani unde un primar și un om de afaceri se rugau de șomerii asistați social să se angajeze

Vor intra banii colectați din diaspora în circuitul firmelor de partid care au finanțat la negru campania electorală și care astăzi așteaptă răsplata din bani publici? Sau poate vor ajunge în buzunarele firmelor de achiziții din spitale aservite partidelor care cumpără mănuși și pansamente chinezești la prețuri de zeci de ori mai mari? Ori poate vor fi alocați unor lucrări pe care le câștigă (curată coincidență,) vestita firmă Tel Drum, apropiată lui Liviu Dragnea, societate care a prins, deja, lucrări de sute de milioane de Euro din bani publici? Vor ajunge la primarii și șefii de Consilii Județene care „îi vor investi” în proiecte faraonice locale, unde un wc la o școală de țară costă și o sută de mii de euro? Sau poate vor fi folosiți pentru despăgubirile pe care „le merită” diverșii indivizi care cumpără drepturi litigioase și au întâietate, prin politicieni, pe listele de retrocedări? Sau, mai bine: vor fi folosiți acești bani pentru lucrările făcute de Robert Negoiță care taie parcuri și pavează rădăcinile copacilor confiscându-ne dreptul de a respira?
 
Ce au făcut guvernele României cu banii pe care i-au încasat și administrat? Unde se duce, în fiecare an, taxa pe viciu, aplicată la alcool și țigări? Ministrul Nicolăescu promitea că aceste sume vor intra în sistemul medical, că vom construi spitale, că vom evalua, anual, sănătatea românilor. Unde sunt banii de supraacciza care a înfuriat milioane de șoferi? Guverul Ponta promitea că vom avea autostrăzi din aceste sume colectate, dar in 2014 am fost de râsul Europei cu cateva zeci de kilometri.
 
Ce garanții oferă clasa politică din România și administratorii acestei țări, de la Guverne și instituții publice, că banii colectați de la românii din diaspora nu vor fi bătuți la tălpi în cea mai mare risipă și dispreț cu care ne-am obișnuit în ultimii 25 de ani? Sau că nu vor fi folosiți pentru lansări în campanie electorală de inspirație nord-coreeana pe stadioane?

România nu este o țară săracă, așa cum fondurile pe care le adună bugetul nu sunt mici. Problema a fost tot timpul la această clasă politică formată din impostori, care și-au bătut joc de munca noastră, s-au făcut că fac autostrăzi, dar au peticit drumurile cu firmele de partid abonate la banii publici, au promis școli și au făcut toalete la prețuri de yacht-uri, au promis spitale și au cumpărat seringi gata infectate din China, la prețuri imense. Au jefuit pădurile și și-au bătut joc de abecedarele copiiilor că nu le-au ieșit „combinațiile” cu lictiatiile. Ne-au dat calculatoare cu licențe Microsoft și au plimbat spăgile prin toate partidele.
 
Chiar, în fond, ce vă califică pe dumneavoastră, membrii acestor găști, să ne administrați nouă banii?

Mă tem că doar tupeul vă asează acolo, în fruntea țării.