Prima pagină » Puterea Gândului » E în firea noastră să fim penibili

E în firea noastră să fim penibili

E în firea noastră să fim penibili
Doamne, ceva mai penibil decât am văzut astăzi, trecând prin centrul Capitalei, n-am mai întâlnit din anii 80, de când Ceaușescu încropise o butaforie de „Arc de Triumf", din placaj galben-bej (parcă, dar am îmbătrânit, nu mai am toată arhiva penibilului comunist) în fața Complexului Expozițional, actualmente, Romexpo.

Niște fluturi verzi, rozete/flori albastre și iepurași aiuristici, spânzurați în lanțuri scurte, pe sârmele întinse între stâlpii bulevardelor, învârtindu-se în bătaia unui vânt, el însuși rușinat să dea nas în nas cu decupatele cartoane colorate, întinse, parcă, la uscat, ca niște rufe vechi, bălăngănindu-se aninate deasupra Căii Victoriei și peste Bulevardul Magheru.

N-am trecut prin centru, de Florii, iar astăzi, imaginea asta, pavoazarea de Paști a primăriței Firea mi s-a părut nedemnă, sărăcăcioasă, revoltătoare pur și simplu, prin lipsă de gust, de vreo valoare simbolică, de emoție, de energii artistice. Un oraș întors în timp, cu 25 de ani, la imaginea mizeră a începuturile anilor 90

Mi s-a făcut frig, întors, eu însumi, într-un timp al „bătăilor” de joc.

Printre figurinele butaforiei, atârnau, ici-acolo, bețișoare subțiri și inestetice – trag concluzia, după cele aflate ulterior, că ar fi oarece „batoane de lumină”, recuperate, probabil, din recuzita luminilor de Crăciun.

Înțeleg că râsul acesta „crispat-artistic” a costat, potrivit declarațiilor Gabrielei Firea, undeva la 200.000 de euro.

Asociații civice și ONG-uri i-au cerut edilului să nu arunce aiurea banii bucureștenilor, ci, mai bine, să-i folosească pentru a rezolva probleme, cu adevărat, stringente, ale oamenilor.

„Este un proiect al Primăriei Capitalei, a fost o solicitare a mai multor cetățeni să avem un oraș curat și, de asemenea, înfrumusețat și, cu siguranță, vom face tot ceea ce este posibil astfel încât și costurile să fie unele reduse. Având în vedere cât de multe economii am făcut la buget în această perioadă, cred că putem să alocăm o sumă mică și pentru ca Bucureștiul să fie ornat frumos de Paște. (…) Deci ne ocupăm, ca o gospodină, de casă, să fie și curată, și reparată și înfrumusețată. Iar aici, a venit această sugestie, să avem nu doar de Crăciun, ci și de Paște iluminat festiv, pascal, în zona centrală a Capitalei, la Universitate, la Romană, la Unirii, în Centrul Vechi. De asemenea, la Patriarhie. (…) Având în vedere cât de multe economii am făcut la buget în această perioadă, cred că putem să alocăm o sumă mică și pentru ca Bucureștiul să fie ornat frumos de Paște”, a replicat Firea.

Păi, dacă a făcut atâtea economii, îmi permit să o întreb pe Gabriela Firea, câte noi locuri de parcare a amenajat într-un București sufocat.

Într-un București în care „vânătorii” de la Poliția Locală au fost trimiși, nu să facă ordine în cartiere, ci să amendeze șoferii care și-au parcat mașinile în fața curților spitalelor (de exemplu Spitalul Elias) – arhipline, în vremea trotuarelor îngropate în zăpezi -, pe motiv că au staționat 7 (șapte) minute, în loc de 5 (cinci), cât le era permis, pentru a-și conduce rudele la urgența spitalului.

Într-un București în care, dacă îl întrebi pe „polițistul-vânător”, unde ar fi putut fi parcată o mașină folosită drept salvare, individul, cinic și plin de emfază te întreabă: „Păi, dă ce n-ai chemat salvarea adevărată, domnule?!”. Și pentru că îi răspunzi, logic: „Întrucât era o urgență majoră, iar salvarea nu ar fi putut intra, nicidecum, pe aleile dintre blocuri, complet abandonate sub munții de zăpadă jegoasă”, uniforma, lipsită de omenie, îți mai spune o dată, și mai cinic: „Asta e! Ai parcat neregulamentar. Vezi că ai amenda în parbriz! E 580 de lei! Asta e! Dacă vorbeai altfel…”.

Și cum ar fi fost, oare, „altfel”?

Înțelegeți?! Poliția primăriei te amendează cu aproape 600 de lei pentru că ai parcat în fața unui spital, într-o situație limită, în timp ce, zeci și sute de golani trăiesc, în București, din parcări blătuite, chiar sub nasul Poliției Locale, care nu-i vede, nu-i simte, nu-i vânează. De care, pur și simplu, nu-i interesează. Nici pe ea, nici pe primărie.

Personal, văzând, astăzi, penibila pavoazare, și gândindu-mă la banii care s-au dus pe apa Sâmbetei, gândul mi-a zburat și la amenzile absurde aplicate de o poliție plătită din banii bucureștenilor, fără nicio noimă, fără nici un rost, fără nicio finalitate – cum ar fi, de exmplu, amenajarea de noi parcări, într-un București sufocat.

Apropo, parcă și Avocatul poporului se sesizase în această speță, a amenzilor aplicate, de multe ori ilegal, de către Poliția Locală. Oare în ce stadiu i se mai află lucrarea?!