În locul strângerii de mână, Bibi recomandă salutul indian.
Unul dintre cei doi Şefi Rabini ai Israelului, cel ashkenazit, David Lau, recomandă să nu mai fie atinsă mezuza, explicând lucrurile într-o misivă oficială.
Mezuza e o cutiuţă dreptunghiulară, fixată oblic pe tocul uşii, care conţine un mic sul de pergament pe care sunt reproduse pericope din Tora, conform poruncii dumnezeieşti „Să le scrii pe uşorii casei tale şi pe porţile tale”. (Literal, „mezuza” se traduce chiar prin „tocul uşii”). La plecare şi la întoarcerea acasă, credincioşii au obiceiul de a o atinge cu pietate şi de a duce apoi degetele la buze.
„În zilele acestea, când din păcate observăm răspândirea unei boli teribile, există îndoieli că ar trebui atinsă mezuza. E suficient ca o persoană să reflecteze la versetul înscris în ea, când intră într-un loc sau când iese, iar aceste gânduri să-l însoţească pe drumul său”, scrie Rabbi Lau.
Conferinţa Rabinilor Europeni, prin preşedintele său Pinchas Goldschmidt, Şef Rabinul Moscovei, e chiar mai exigent decât omologul din Ierusalim, sfătuind credincioşii în suferinţă – fie că au contactat coronavirus, fie că nu – să nu se mai deplaseze la sinagogă, nici chiar pentru Kaddish (rugăciunea zilnică a celor aflaţi în doliu, rostită timp de 11 luni). Goldschmidt mărturiseşte că a gândit aceste măsuri după ce a discutat cu un medic specialist în boli infecţioase.
Imediat după alegerile din 2 martie, ministrul ultraortodox al Sănătăţii a anunţat măsuri noi: carantină de 14 zile (retroactiv) şi pentru cei care au intrat în Israel nu doar din Italia, ci şi din Spania, Germania, Austria şi Elveţia (cine le va plăti acest „concediu medical” de două săptămâni nu se ştie încă); interzicerea salutului prin strângerea mâinii (premierul Netanyahu a propus salutul indian Namaste – cu palmele lipite în dreptul inimii sau al frunţii şi o înclinare a capului); interzicerea întrunirilor cu peste 5.000 de participanţi; interzicerea părăsirii ţării de către personalul medical, până la noi ordine.
Cea mai importantă companie aeriană din Israel, El Al („Spre Cer”), anunţă 1.000 de concedieri. Alte companii care îşi scad drastic activitatea şi anunţă că sunt obligate să-ţi restrângă personalul cer despăgubiri Guvernului…
Abia acum, după alegeri, se va putea afla care este adevăratul „bilanţ” al coronavirusului în Israel.