Vă mai amintiți programul artistic organizat de Arabia Saudită în cinstea vizitei președintelui Trump? Fotografia cu șefii de stat din Golf și alții șefi de stat datori saudiților? Ei bine, tocmai a dispărut Qatarul din fotografie.
Lucrurile nu s-au petrecut chiar peste noapte, scandalul durează cam de după plecarea Musafirului. Urmărindu-l în toate aceste zile, înclin să cred varianta furnizată de Doha: totul e minciună și înscenare. Cuvintele atribuite Șeicului Tamim bin Hamad Al Thani, care i-au supărat pe saudiți și Emiratele n-au fost niciodată rostite. Ce ar fi declarat Șeicul propriei agenții de presă, care – zic oficialii qatarezi – a fost victima unui cyber-atac, care a postat-o între știri: că e nemulțumit de atitudinea ostilă a vecinelor din Golf și a Statelor Unite față de Iran, „stat important care contribuie la securitatea regional”, și că Hamas, („singurul reprezentant legitim al palestinienilor”), Hizballah și Frații Musulmani nu sunt organizații teroriste, ci mișcări de rezistență. Imediat, Șeicul a negat că ar fi rostit astfel de vorbe. (Între noi fie vorba și luând în considerare „cazierul” micuței dar nervoasei monarhii absolute, se prea poate să le fi rostit, dar, firește, niciodată public). Mai mult, regimul de la Doha a acuzat de malversațiuni ambasadorul Emiratelor în Statele Unite, niște foști oficiali de la Washington și o agenție americană de lobby, sponsorizată de prietenul apropiat al premierului Netanyahu, bătrânul îmbârligător și susținător al lui Trump în campanie, Sheldon Adelson.
E plauzibil zic și înseamnă că israelienii și americanii se grăbesc să izoleze Qatarul, la fel de sponsor al terorismului șiit (dar nu numai), cum e Arabia Saudită sponsor al terorismului sunnit. Asta îi vine-mănușă și președintelui Egiptului, dușmanul personal al Fraților Musulmani, care rupând și el relațiile cu Doha are ocazia să-și arate recunoștința față de Riyadh, care îi proptește economia să nu se prăbușească.
Nu doar că s-au rupt relațiile diplomatice – se pot reînnoda, în regiune prietenii devin repede dușmani și viceversa – și s-au închis granițele (singura pe uscat e cu Arabia Saudită), dar qatarezii au fost scoși din Coaliția condusă de prințul Muhammad bin Salman împotriva Yemenului.
Important e ce vor face în zilele următoare Statele Unite, mai precis președintele Trump, care – repet – nu-mi pare deloc străin de tărășenie. Qatar și America au un parteneriat strategic, reconsolidat de însuși șeful Pentagonului, James Mattis, pe 22 aprilie, în Palatul Mării, reședința din Doha a Șeicului.
… Doar două întrebări la cald, pentru că povestea trebuie spusă pe îndelete. Prima întrebare: își vor muta americanii în Emirate baza militară din Qatar (de la al-Udeid), cea mai mare din Orientul Mijlociu? A doua întrebare: au reușit cele 89,6 grade Fahrenheit de astăzi să topească parteneriatul strategic al Statelor Unite cu Qatarul? Același stat căruia i se mulțumea direct, în urmă cu nici două luni, pentru contribuția la coaliția împotriva terorismului și la stabilitate în zonă. Declarația evazivă de astăzi a Secretarului de Stat Tillerson confirmă că, în Epoca Trump, nici un parteneriat strategic nu e bătut în cuie.