Elena Udrea, pe podium cu Daniel Morar
Nu demult, dl Băsescu a făcut, în direct, portretul robot al prezidențiabilului PMP. Iată ce condiții ar trebui să bifeze acesta: să fi făcut ceva pentru România („Nu poți să pui un începător, care nu a lăsat nimic în urma lui, în vârful statului”); să nu aibă nimic în comun cu regimul comunist; să aibă capacitate de negociere politică („Nu ca mine, din când în când, când aveam nevoie să fac guverne, ci tot timpul); să nu se fi îmbogățit din politică („Dacă a venit în politică cu un Mercedes, să-l găsească candidatura tot cu acel Mercedes”); să aibă în jur de 40 de ani, maturizat, așadar, în democrație. Președintele a pronunțat, tot atunci, numele unei persoane care, în opinia sa, corespunde portretului – Daniel Morar, fostul șef al DNA.
Dl Morar, 48 de ani, a lăsat în urma sa o Direcție Națională Anticorupție eliberată de tutela politicii, trimițând după gratii – fapt de neconceput cu zece ani în urmă – miniștri, parlamentari și aleși locali, fără deosebire de partid. A fost personajul cel mai urât de politicieni, dar a avut în Traian Băsescu un aliat. Și-a început și consolidat cariera de magistrat în democrație, deci nu este tributar mentalităților fostului regim comunist. A pornit la drum cu un Volkswagen Passat, dar a economisit destul pe parcursul celor două mandate, ca să-și cumpere un Mercedes și să-i mai și rămână.
Când a pomenit de Mercedes, președintele s-a gândit însă la liderul PMP Elena Udrea, despre care spunea și astăzi, la Gândul live, că „a venit cu o stare materială foarte bună în politică, cu Mercedes, cu casă și cu terenuri achiziționate înainte de a veni în politică, spre deosebire de alții”.
Doamna Udrea, 40 de ani, crescută tot în democrație, s-a dedicat carierei politice, după fulgurante apariții ca avocat. Ce a rămas după domnia-sa, ca ministru al Turismului și al Dezvoltării regionale? Deși a alocat mulți bani și s-a străduit să promoveze turismul, o urmărește frunza verde și costisitoare a brandului de țară și sloganul „Explore the Carpathian garden”, care se mai aude și astăzi. O mai urmăresc însă și pictorialele în furou, bilețelul roz, „președintele” Norvegiei, pantofii cu toc aduși sinistratelor, statutul de „favorită” a lui Traian Băsescu, insistența de a se băga în față.
A-i pune în același plan pe Daniel Morar – un profesionist, care a reformat o instituție și pe Elena Udrea – un politician, care a făcut multă senzație este, chiar din partea unui președinte care cochetează cu excesele, prea mult. Dl Băsescu ar putea fi mai exigent cu propriul său vot, înainte de a le recomanda românilor să nu voteze un anumit candidat.
Cum Victor Ponta a furat startul campaniei prezidențiale, luând un considerabil avans, PMP și Traian Băsescu se simt presați să-și anunțe prezidențiabilul. Dna Udrea se declară mândră să fie aleasa, dar dl Morar pare surd și mut. Pentru un om tânăr, dinamic, obișnuit să ducă epice bătălii cu justiția, tihna în robă constituțională poate fi chinuitoare. Am senzația că vom mai auzi de dumnealui.