Prima pagină » Puterea Gândului » ErdoÄŸan: „Ce spun George ori Hans nu ne preocupă. Ne interesează ce spune Allah”

ErdoÄŸan: „Ce spun George ori Hans nu ne preocupă. Ne interesează ce spune Allah”

ErdoÄŸan:
Pe 11 noiembrie, ErdoÄŸan a fost la Minsk - prima lui vizită în Belarus.

Sâmbătă, la funeraliile lui Muhammet Fatih Safitürk, primarul districutului Derik din provincia Mardin, ucis cu o zi în urmă de atentatori kurzi ai PKK, președintele a vorbit despre  pedeapsa cu moartea (moment bine ales):

„Reintroducerea pedepsei cu moartea este, de asemenea, pe agenda guvernului. Am spus: eu, în calitate de președinte, voi aproba decizia după ce parlamentul va hotărî. Occidentul nu poate decide cu privire la acest subiect, dar noi putem (…). Cel care iartă crimele comise împotriva persoanei nu este statul, ci moștenitorii. O crimă împotriva persoanei nu e o crimă împotriva statului. Statul poate ierta crimele comise împotriva lui, iar asta e o altă problemă (…). Prin urmare, ceea ce spun George ori Hans nu ne preocupă. Ne interesează ce spune Allah”.  (Renunțarea la introducerea pedepsei cu moartea e una dintre condițiile intrării în Uniunea Europeană).

Cu câteva ore înaintea funeraliilor lui Safitürk, în avionul care îl aducea de la Minsk, președintele  ErdoÄŸan le vorbise ziariștilor despre alegerile din America, unde Turcia nu a sprijinit niciunul dintre candidați, adăugând însă imediat o referire la faptul că Hillary Clinton ar fi primit donații de la „Grupul terorist gülenist” (sursele vorbesc despre vreo două milioane de dolari vărsate de Fethullah Gülen în campania candidatului Democrat și alte, multe, milioane în Fundația familiei Clinton). Firește, Donald Trump n-a primit nici un cent.

Despre discuția telefonică purtată cu președintele ales al Statelor Unite, ErdoÄŸan a spus atât: „L-am felicitat pentru succes. Își va prelua mandatul pe 20 ianuarie și s-ar putea să avem încă o discuție înainte de această dată. I-am exprimat dorința de a include Turcia pe lista primelor țări pe care le va vizita după ce se va instala la Casa Albă”. A ținut să mai remarce că echipa lui Trump are vederi similare cu Turcia în ce privește Siria și Irakul (adevărat, dacă Siria și Irakul s-ar lăsa decupate din regiune).
Cum îi priesc și Țarului de la Kremlin, slăbiciunea Uniunii Europene, Brexitul, alegerea lui Trump, toate par, deocamdată, să-i priască și Sultanului căruia foarte curând Constituția îi va consfinți puterile discreționare.