Prima pagină » Puterea Gândului » ErdoÄŸan la Tehran: referendumul din Kurdistan, decis la masă cu Mossad-ul

ErdoÄŸan la Tehran: referendumul din Kurdistan, decis la masă cu Mossad-ul

ErdoÄŸan la Tehran: referendumul din Kurdistan, decis la masă cu Mossad-ul
Vizita de o zi a președintelui Turciei în Iran a avut ca subiect principal referendumul din Kurdistan.

La conferința de presă comună, președinții ErdoÄŸan și Ruhani au vorbit mai ales despre ceea ce ambele țări consideră a fi „un referendum ilegitim”, care poate destabiliza fragilul echilibru în Orientul Mijlociu și poate obstrucționa ultima etapă a luptei împotriva autointitulatului Stat Islamic, în care Peshmerga – armata Kurdistanului – a avut și are un rol esențial. Nici unul n-a rostit cuvântul „precedent”, dar acesta a fost în permanență subînțeles. Independența kurzilor din nordul Irakului creează un precedent periculos atât pentru Turcia, cât și pentru Iran.

Nu e prima oară când ErdoÄŸan vorbește în termeni duri despre faptul că Israelul a fost singura țară care a încurajat referendumul. Astăzi a continuat ideea, băgând și Mossadul în joc: „La ce servește referendumul organizat de administrația regional din nordul Irakului? Nici o țară din lume nu-l recunoaște, în afară de Israel. O decizie luată la masă cu Mossad-ul nu este legitimă, este nelegitimă”.

Președintele Ruhani i-a ținut isonul: „Niște străini plănuiesc să scindeze zona, pentru a spori discriminarea etnică și sectară”. Acești „niște străini” nu pot fi alții decât – vorba Ayatollahului Khamenei (de la Ayatollahul Khomeini citire) – „Micul” și „Marele Satan”, Israelul și Statele Unite.

Precum declarațiile Rusiei despre referendumul din Kurdistan, declarațiile Americii au fost nuanțate, dezacordului  adăugându-i-se precizarea că poporul kurd merită o patrie.
Chiar dacă între cele două țări există o istorie de trădări și suspiciuni, Turcia (sunnită) și Iranul (șiit) s-au coalizat nu doar în ce privește pericolul secesiunii Kurdistanului, ci și în sprijinul Qatarului, iar de câteva luni stau alături în tratativele de la Astana, deși pe teritoriul Siriei luptă în tabere diferite  – pro și anti-Assad.

Iranul a reușit să domine regiunea, în vreme ce Turcia își dorește o nouă ordine în Orientul Mijlociu în care să se poată vedea în ciuda staturii dominatoare a Rusiei.

Firește, nici poziția Israelului față de kurzii din Irak nu e inocentă geopolitic. E greu de crezut că, pur și simplu, nu-i observă pe vecinii de peste gard, pe palestinienii, empatizând în schimb cu idealurile kurde. E vorba despre relații foarte vechi, unele discrete, economice (conform Financial Times, în urmă cu doi ani, importurile de petrol ale Israelului proveneau în proporție de trei sferturi din Kurdistan lui Barzani) și legături în domeniul securității.

Recep Tayyip ErdoÄŸan a avut o întrevedere astăzi și cu Liderul Suprem, Ayatollahul Khamenei, al cărui șef de cabinet, influentul Muhammadi Gulpayegani, declarase zilele trecute că referendumul din Kurdistan e… „un complot sionist”.