Prima pagină » Puterea Gândului » Exercițiu de sinucidere controlată în PNL

Exercițiu de sinucidere controlată în PNL

Exercițiu de sinucidere controlată în PNL
"Gruparea de la unu", dar și alți nemulțumiți din PNL trag un semnal de alarmă despre viitorul partidului, în care prea mulți yesmeni obțin funcții de conducere, iar neaveniți precum Becali și Roșca Stănescu sunt călăii de serviciu.

„Pentru el democrația chiar este ca o adunare unde sunt doi lupi și un miel care votează ce urmează să mănânce la prânz. După ce eventual voi fi exclus, voi decide ce e de făcut”, își anunță sfârșitul în PNL, Andrei Chiliman.

La exercițiul de sinucidere controlată din PNL, mai participă Călin Popescu Tăriceanu și fostul prieten al lui Crin Antonescu, Ludovic Orban. Extrem de calculat, atent la sfaturile consultanților, Chiliman atacă din ce în ce mai virulent leadershipul lui Antonescu. Gruparea dizidentă de la Sectorul 1 nu a intrat haotic în această luptă împotriva acelui „el” în mâinile căruia stă PNL. Încearcă doar să genereze o masă critică care să li se alăture.

Congresul, dacă îi mai prinde în PNL, poate fi cântecul de lebădă, pentru că este absurd să crezi că partidul își va schimba președintele, după ce a fost adus la guvernare și a înregistrat un scor istoric la parlamentare. Ar fi un gest fără precedent în istoria post-decembristă. Dacă rămân în partid, vor fi ostracizați.

Tăriceanu a fost redus de Antonescu la statutul de lacheu, „secundant al trădătorului Chiliman”. Fostul premier și președinte al PNL a ieșit și el la bătaie, acuzându-l pe Antonescu că nu a prezentat un program de guvernare liberal și că a tratat cu „țâfnă și arțag” Occidentul.

„Gruparea de la unu”, dar și alți nemulțumiți din PNL trag un semnal de alarmă despre viitorul partidului, în care prea mulți yesmeni obțin funcții de conducere, iar neaveniți precum Becali și Roșca Stănescu sunt călăii de serviciu.

Calculul lor politic poate atrage într-o nouă mișcare politică nemulțumiții din PDL, chiar foști colegi din PNL. Și astfel dreapta se poate rupe în trei bucăți, în timp ce stânga se pregătește de reunificare.

Antonescu amână, într-un gest de „bunăvoință” execuția dizidenților din Sectorul 1 până la Congres pentru a demonstra tuturor că democrația internă din PNL funcționează. „Va fi un Congres în care se va vorbi despre liberalism, Occident și trădare”, afirmă tranșant liderul PNL. După care, regulile în partid devin draconice, adio cu „vorbăria”.

Luptă pentru putere în PNL este extrem disproporționată. Fantoma lui Brătianu și a coroanei monarhice nu-l pot speria pe Antonescu și nu pot concura cu realitățile concrete, palpabile, ale guvernării. Antonescu ridiculizează posibilitatea scindării partidului. Cine să plece acum, când partidul este la putere în teritoriu și la București? Partidul nu îi poate contesta președintelui său succesele electorale.

Ponta și Antonescu au în mână pâinea și cuțitul. După victoria categorică din 9 decembrie, romantismul începe să moară în partide. Asistăm la un proces de centralizare a deciziei și de reducere la tăcere a muschetarilor de prin teritoriu. Victor Ponta face ordine printre baroni, arătându-le unde le este locul, Crin Antonescu își pune în aplicare amenințările.

Președintele PNL deține controlul total, dar viitorul său politic se decide foarte rapid, în 2014, când sunt șanse mari să nu mai continue din postura de președinte al partidului, și dacp va câștiga, și dacă nu va câștiga alegerile prezidențiale. Și atunci, cine îi va lua locul?

Citește și Ruptura Tăriceanu