Fostul președinte s-a repezit azi-noapte – cînd evenimentele erau în plină desfășurare, când domneau încă teroarea și confuzia – să posteze pe facebook.
Începuse bine: „În Europa avem o singură soluție: uniți fără rezerve împotriva islamismului terorist”. Dacă s-ar fi oprit aici, defilând doar cu această idee, ar fi fost decent, lăudabil de-a dreptul. Dar, luat de val, Traian Băsescu a împărțit indicații prețioase: „Repatrierea imediată a celor care au invadat Europa în acest an, consolidarea și închiderea frontierelor UE pentru migranții musulmani printre care se strecoară grupări teroriste sunt o necesitate imediată”.
Cu alte cuvinte, pune din nou semnul egalității între refugiați și teroriști. Fanteziile sale vindicative vărsate asupra unei realități în mișcare, sunt ca gazul pe foc. Un demers iresponsabil, menit să alimenteze violența și să-i ascundă cauzele.
Cine se mai ia după Băsescu? O oaste de agitați, gugălari de Wikipedia, teleinflamați, taclagii de forumuri, extremiști de profesie, flegmatori de prefabricate xenofobe. Mai rău e când oameni cumsecade, îngrijorați de soarta lor și a familiilor lor, intră în această nevroză a urii oarbe.
Tragedia de la Paris a și fost revendicată de autointitulatul Stat Islamic. Refugiații fug și de ororile Statului Islamic. Că printre ei s-ar putea să se fi infiltrat teororiști ai Daesh, dezaxați independeți, criminali și psihopați, dar și agenți ai tuturor serviciilor secrete – așa se întâmplă mereu când avem de-a face cu o coloană în marș sau cu tabere de azilanți. E problema autorităților din fiecare țară să cearnă teroriștii.
Refugiații sunt la fel de inocenți ca victimele tragediei de azi-noapte, cu desoebirea că au ei avut șansa să fugă.
Autointitulatul Stat Islamic jubilează. Și-a atins scopul – a semănat teroare. Amenință Londra, Roma, Washingtonul.
Dacă nici acum, în fața ororii, Rusia și coaliția coordonată de Statele Unite, în loc să se ciocnească în interese geostrategice pe cerul Siriei, nu se vor uni împotriva Daesh, stârpindu-l de pe fața pământului, ne așteaptă vremuri amare.