Focoase nucleare în România? Oameni ne-am fi făcut!
Unde n-aveam noi norocul ăsta! Le dădeam din mână-n mână, de la Incirlik până-n fund la Deveselu. Pe urmă, ar fi venit americanii să și le păzească, să le șteargă de praf, să le gâdile, să ne pompeze investiții ca să stăm cuminți, ocupați cu șopingul, uitându-ne din pragul molului cum crește pibul. Ar fi venit și britanicii de la Sky News să filmeze niște contrabandiști de focoase în talcioc. Una peste alta, am fi aut șansa să ajungem mai repede, cu viteza rachetei, în România lucrului bine făcut.
Despre focoasele nucleare de la baza aeriană din Incirlik se vorbește încă din 16 iulie, din primele ore de după tentativa de lovitură de stat. Iar de când Sultanul s-a aruncat în brațele Țarului se discută și mai abitir.
Câte sunt? 90 după unele surse, 50 după estimările israelienilor (în care cred, fiindcă la numărat se pricep). Cum arată? Ieșite din trend, ca pe vremea când Războiului era Rece: 320 de kile una, trei metri jumătate lungime, vreo 30 de centimetri grosime. Asemenătoare celor pe care, în urmă cu vreo șapte ani, Frank-Walter Steinmeier (pe atunci tot ministru de Externe, dar și Vicecancelar) le declarase uzate moral și voia să obțină acordul de a le scoate din Germania.
La ce mai sunt bune focoasele? Să fie ținute-n „fereastră” (de fapt, sunt stocate în subteran), până prin 2019, când se așteaptă ca americanii să livreze altele, mai performante. Sunt bune să descurajeze dușmanii NATO, să facă Turcia să se simtă bine sub o umbrelă nucleară. (Bătrânele B61 nu pot fi utilizate decât dacă sunt activate de la Washington).
Sunt ele în siguranță astăzi? Pentagonul a dat în urmă cu câteva zile asigurări că sunt în deplină siguranță, fără să se refere explicit la ele, cum se obișnuiește. Sunt în siguranță, chiar dacă președintelui ErdoÄŸan îi mai vine ideea să taie curentul în Bază.
Pot fi mutate? Dacă toți membri NATO vor considera că se impune și dacă – respectând Acordul START 2 – va fi informată inclusiv Rusia. (Când, în 1967, Grecia s-a confruntat cu o lovitură de stat, iar cinci ani mai târziu și Turcia, NATO și-a retras armamentul nuclear din Grecia, făcându-l inoperabil pe cel din Turcia).
Am putea vreodată să vedem focoase și la Deveselu? Nu în viitorul previzibil. Întâi că n-avem silozuri de depozitare – nu le putem stivui sub o prelată în curte. În al doilea și al treilea rând – nu pot fi trase din praștie…