Fostul premier israelian Ehud Olmert – o victimă a Justiției sau a propriilor plăsmuiri?
Ultimul număr al săptămânalului londonez Jewish News publică un lung interviu cu fostul prim ministru israelian Ehud Olmert (2006-2009) și fost primar al Ierusalimului (1993-2003), eliberat din închisoare în urmă cu un an, după o detenție de 16 luni. Discuția cu Stephen Oryszczuk a avut loc în capitala Marii Britanii, unde Olmert (72 de ani) participa la un simposion.
Cea mai recentă carte a lui Ehud Olmert – „Beguf rishon” (La persoana întâi) – un imens volum memorialistic, scris după gratii și publicat în primăvara aceasta, stârnise oricum destule polemici în Israel. Despre complotul extremei drepte împotriva sa, detaliat în carte, îl întreabă și Oryszczuk. Fostul premier invocă „efortul enorm, finanțat de evreii bogați din America”. Interlocutorul amintește numele magnatului din Las Vegas, Sheldon Adelson. Olmert răspunde:
„Între cei mai importanți s-a numărat Adelson, iar el mă poate da în judecată pentru calomnie, dacă dorește – are resurse nelimitate să o facă – dar fapt este că a creat un ziar investind aproape un miliard de dolari, Israel Hayom, cu un singur scop: să mă doboare pe mine și să-l ridice pe Bibi. Și a funcționat! E [publicația] numărul unu. Au existat și multe alte eforturi – am adus câteva dovezi în cartea mea”. Ehud dezvoltă în continuare o întreagă teorie a conspirației, în care detectivi particulari au fost plătiți să strângă probe incriminatorii împotriva sa. Vorbește apoi despre demonstrațiile finanțate de dreapta politică a lui Netanyahu, din surse externe, ca să-l debarce, după războiul din Liban. Consideră că, numindu-l pe ilustrul profesor Daniel Friedmann în funcția de ministru al Justiției, a strârnit o dată în plus furia dreptei. Crede, de asemenea, că în timp ce investigațiile asupra lui Netanyahu au tergiversat ani de zile, împotriva sa a fost declanșată urmărirea penală după doar o oră de audieri (o exagerare, în campania de autovictimizare a lui Olmert).
Urmează întrebarea firească a jurnalistului: „Din afară, pare că sistemul judiciar israelian e destul de independent, în ciuda faptului că Procurorul General e numit de premier. Sau nu e?”
Olmert: „Pot spune doar atât – în toată perioada când am fost prim ministru nu m-am întâlnit niciodată cu Procurorul General, dar se vorbește că actualul Procuror General s-a întâlnit cu actualul premier de opt ori, într-un interval de timp de investigații intense asupra acestuia conduse de Procurorul General. Deci, e o chestiune de standarde. Unul le are, alții nu, habar n-am (…). Motivele pentru care am fost pus sub acuzare datau din urmă cu zece ani. În final, am fost condamnat fiindcă am acceptat 60.000 de shekeli (aproximativ 14.000 de euro, n.m.) – o contribuție politică, acoperind datorii politice, care n-a ajuns niciodată în buzunarul meu. S-a dovedit în instanță că n-am văzut și nimeni n-a văzut vreodată vreun cec sau vreun ban, nimic. Tot s-a bazat pe depoziția unui martor care a murit înainte de a fi anchetat, însă instanța a ținut cont declarație oricum”.
Întrebat dacă premierul Benjamin Netanyahu va ajunge și el în fața instanței, fostul premier Ehud Olmert a evitat răspunsul, replicând doar că Bibi ar trebui rapid să facă un pas în afara politicii, din cauza politicii pe care o face, nu din alte motive.