Françafrique. Ce caută Hollande la Bamako
Cum ce caută? A fost chemat. I-a cerut-o, în scris, însuși președintele interimar Dioncounda Traore. Săritor, Hollande și-a lăsat baltă sărăcia, nevoile, neamul, dând fuguța să apere democrația din Mali. Cu orice preț. Chiar cu prețul de a se face de baftă, el care declarase ritos că nu va călca bocanc de soldat francez în teatre de operațiuni din afara țării. (E drept, deocamdată majoritatea combatanților la sol sunt băieți din Legiunea Străină).
În decembrie îl chemase la Bangui și președintele Republicii Centrafricane, dar Hollande nu s-a dus, lăsându-i pe cei de acolo să se toace liniștiți unii pe alții.
E posibil ca serviabilul președinte să fi răspuns la scrisori, având ca singur criteriu numărul cetățenilor francezi aflați în cele două țări: în Mali – 5000, în Republica Centrafricană – doar 1200.
Cine crede că intervenția în Mali nu e altruism pur, ci curat meșteșug de neocolonialism, se pripește. Ce-i pasă Franței de resursele naturale – exploatate sau potențiale – din zonă, când pândește pericolul islamizării? Problema e exclusiv stabilitatea regională. (De câte ori aud știri de felul „Algeria și Mauritania și-au închis granițele cu Mali”, îmi vine să plâng, până mă apucă râsul. E de ajuns să te uiți pe hartă, ca să pricepi că n-au ce închide).
Ce zic marile democratii, cu vârful lor de lance Franța? Jihadul negru e la fel de periculos ca talibanii în Afagnistan. Fapt pentru care, împotriva jihadului negru, mașina de propagandă luptă cu aceleași mijloace, fără să schimbe o virgulă.
Că veni vorba: vă mai amintiți când s-a dus Sarkozy în Libia, grăbit să-i restituie lui Gaddafi cele vreo 50 de milioane de euro? Atunci nu vă mirați că grupările teroriste din Sahara-Sahel sunt înarmate până-n dinți.
În fond, Hollande s-a dus să culeagă ce-a semănat Sarkozy.
Joi noaptea, 40 dintre cei mai mari faimoși cântăreți din Mali au înregistrat la Bamako, în dialectul bambara, „Mali Ko” (Pentru Mali) – un cântec de pace. E frumos, ascultați-l. Leitmotivul cântecului e ” Ce se întâmplă în Mali?„. Asta mă întreb și eu. Mai grav este că nici Hollande nu știe răspunsul.